sobota 5. října 2024

Hra 1001: Příběh ze Tmy (1994)


Příběh ze Tmy aneb Poklad na Hřbitově
Vývojář: Kamil Blažek
Vydavatel: Kamil Blažek
Vydáno 1994 pro Amiga
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Další textovka od K. Blažka (The Name Rose (1990), Hotel u Zelené Sedmy (1993) a další), která je předělávkou Příběhu ze Tmy (1992) z osmibitových Atari. Vydáváme se tedy hledat poklad zlotřilého hrobníka, který okrádal zesnulé. K tomu nám bude hrát pěkná skladba "Kaviar" převzatá z diskmagu Guru. 

Předělávka z Atari

Příběh #1

Příběh #2

Začátek hry, SLOVNIK a Bubeník

Průběh a hádanky jsou stejné, nicméně najdeme tu několik větších změn

Slovník příkazů byl zjednodušen a již zde nenajdeme specifické příkazy typu PŘIVAŽ, STISKNI či KOPEJ, vše se teď řeší přes univerzální POUŽIJ, což je sympatické vylepšení. Pomocí příkazu SLOVNIK si je lze všechny vypsat, konkrétně jsou k dispozici PROZKOUMEJ, SEBER, POLOŽ, POUŽIJ, SITUACE a POMOC, kdy ten poslední vypíše pár rad. Samozřejmě se můžou zkracovat na první tři písmena a zároveň se slova již nemusí psát s diakritikou. 

Moje mapa (a návod) z článku k původní hře se dá stále použít, jen na dně studny byly prohozeny směry a do místnosti s klíčem se jde na západ, ne na východ. 

Texty byly mírně upraveny, obsah zůstává víceméně stejný, ale zmizely např. narážky na další Atari hry a hlavně nápověda "VVSS", která se dala vyčíst z nápisu na stěně a poté použít pro průchod závěrečným bludištěm. 

Specifické příkazy jako PŘIVAŽ nahradil univerzální POUŽIJ

Zmizela i nápověda do bludiště

Truhla s pokladem

Vítězství!

Verdikt: Předělávka hry z osmibitových Atari s menšími změnami, kdy pozitivní je zjednodušení slovníku příkazů a možnost psát je bez diakritiky. 
Hodnocení: 3/10

Žádné komentáře:

Okomentovat