středa 10. června 2020

Hra 438: The Name Rose (1990)


The Name Rose
Vývojář: Kamil Blažek
Vydavatel: Kamil Blažek
Vydáno 1990 pro Amiga
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Amiga byla velice povedená rodina počítačů a jsem rád, že se konečně začínají objevovat i hry na tuto platformu. "Jméno růže" z roku 1990 je první československou hrou na tyto stroje. V tomto případě se nejedná o nic jiného než o port stejnojmenné hry z osmibitových Atari z roku 1989

Menu

Instrukce

Začátek hry

Jak se můžete dočíst v původním článku, tahle hra není nikterak podařená. Vychází sice z brilantní předlohy, nicméně hra samotná zůstává daleko za očekáváními a obsahuje pouze 10 obrazovek. Na každé máme volbu z několika možností a pokud odpovíme špatně, zobrazí se otravná obrazovka "Co jsi to udělal ty blázne" a musíme začít od znova. Což nakonec ale není tak hrozné, protože dohrát hru trvá doslova několik vteřin. 

Na úplně poslední obrazovce se také dozvíme, že "heslo se nedozvíme", protože jsme moc kazili. A to i přes to, že jsem celou hru prošel bez zaváhání. Pravděpodobně mělo jít o stejné heslo jako v původní verzi, tzn. heslo pro nikdy nevydanou hru "Monty Python". Takže tento pravděpodobně bug zase tolik nemrzí. 

Už zase

Vítězství !

Heslo nezískám

Verdikt: Port nepovedené hry, který je ale důležitý z historického hlediska. Jedná se totiž o první tuzemskou hru na populární počítače Amiga. Proto je jasné, že autor si na začátek vybral něco jednoduchého na vytvoření, což textovka o 10ti obrazovkách je. 
Hodnocení: 2/10

2 komentáře:

  1. Krtek a autíčko je první hra, pro kterou jsem ti poslal recenzi. Časopis FIFO 10/1992.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak ta první hra na Amigu je dost děsná. Ale za pár let přijdou další a lepší :-).

    OdpovědětVymazat