pondělí 29. června 2020

Hra 445: Lazzy Larry (1990)


Lazzy Larry
Vývojář: ErsiSoft
Vydavatel: Peer-Soft
Vydáno 1990 pro Atari 8-bit
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Jak se autoři přiznávají na úvodní obrazovce, Lazzy Larry je inspirovaný slavnou adventurou od společnosti Sierra - Leisure Suit Larry z roku 1987. V ní se Larry, archetyp neúspěšného muže ve středních letech, snaží přijít o panictví. A to budeme mít za úkol i v této hře, která v podstatě kopíruje většinu událostí své předlohy. 

Instrukce

Začátek hry

Zvláštní, moje jméno to není

Nejedná se přitom o klasickou textovku - nelze volně chodit po obrazovkách a nenajdeme tu hádanky či kombinování předmětů. Jedná se spíše o vizuální novelu, kdy se nám vždy vykreslí situace a musíme najít správný příkaz, abychom mohli pokračovat dál. Parser je přitom velmi primitivní, tzn. chápe jen jeden tvar příkazu a slova nelze zkracovat, musíme tedy psát celý příkaz (např. JIT DO LEVYCH DVERI). 

Občas není vůbec jasné, co má hráč dál dělat - to je vyřešené všemocným příkazem POMOC, který je používán s přehledem nejvíce. Po vzoru všech adventur od Sierry vidíme na obrazovce počítadlo skóre, jež se nám zvyšuje úspěšným postupem ve hře, nicméně tady vlastně vůbec k ničemu není a každý hráč získá naprosto stejné číslo. Za zmínku stojí ještě jeden bug, kdy v části hry, která zrovna nedává moc smysl, vypíše spásný příkaz POMOC text mimo obrazovku, takže jsem musel další postup dolovat ze zdrojového kódu. 

Bez příkazu POMOC se hráč neobejde

Kvůli bugu nevím, co mám dělat

Ehm, cože?

POSTUP HROU
JIT DO BARU, SEDNOUT SI, WHISKY, DAT LAHEV, VZIT RUZI, VZIT PRSTEN, ATARI, JIT PO SCHODECH, VZIT BONBONIERU, ZAVOLAT TAXI, DO KASINA, JIT DO KASINA, JIT VEN, PRASTIT MILIONARE, ZAVOLAT TAXI, K OBCHODU, KOUPIT DEZODORANT, JIT DO DISKOTEKY, JIT KE STOLU, POUZIT DEZODORANT, DAT RUZI, DAT PRSTEN, DAT BONBONIERU, DAT PENIZE, ZAVOLAT TAXI, DO BARU, JIT DO BARU, JIT DO MUZEA, JIT DO VYTAHU, 8, JIT DO LEVYCH DVERI, DAT LEGITIMACI, KONEC
KONEC POSTUPU HROU

Při špatné volbě se nic nestane

Konec v nejlepším

Vítězství !

Verdikt: Hra si za inspiraci vzala velmi zajímavý titul, bohužel z toho ale nedokázala moc vytěžit. Hádání správného příkazu není moc zábavné a nadužívání příkazu POMOC naznačuje nedobrý design hry. 
Hodnocení: 2/10

Žádné komentáře:

Okomentovat