sobota 7. září 2024

Hra 992: Pampuch (1994)


Pampuch
Vývojář: Milan Behro
Vydavatel: Zoner Software
Vydáno 1994 pro DOS
Žánr: Arkáda
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Pampuch je předělávka arkády Pampúch & Duch (1986) z počítačů PMD 85. Jde tedy o hru inspirovanou Pac-manem (1980), v níž směrovými šipkami ovládáme žlutou postavu a snažíme se sníst všechny kuličky, čímž se přesuneme do další úrovně. 

Hra byla nabízena v balíku her od Zoneru podobně jako další arkáda Bubu (1993) za zhruba 300 Kč. Pro běh vyžaduje Windows 3.1, takže se dá spustit např. ve správně nakonfigurovaném DosBoxu. 

Průběh první úrovně

Ve čtvrté je hodně "prstů"

Sedmá je z cihliček

Devátá

Překážkou v našem cíli jsou čtyři potvory, které se na rozdíl od zmíněného Pac-mana nedají nijak zničit a celou dobu jim musíme unikat. Jejich chování je naprogramováno jednoduše - při nárazu do zdi se snaží zatočit do směru k naší postavě. I toto ale stačí, aby se z nich stali velmi nepříjemní protivníci. Naší obrovskou výhodou ale je, že na rozdíl od nich dokážeme změnit směr kdykoliv, takže se dá po chvíli přijít na to, že na některá políčka mají problém se dostat, nicméně ani na to se nedá spoléhat - potvory totiž mohou narazit také sami do sebe, což jim umožní dostat se i na pro ně jinak nedostupná místa. 

Celkem tu najdeme 10 úrovní, nejprve tři se základními dlaždicemi, poté tři fialové, dvě cihlové a nakonec dvě kamenné, poté se pokračuje zase od první. Subjektivně je mezi nimi velký obtížností rozdíl, nejtěžší je sedmý a poslední level. Zajímavé je, že v menu hry se dá rychlost zpomalit, což obtížnost sníží. Na dohrání máme celkem pět životů, což není mnoho. Za každou kuličku získáme jeden bod do skóre, přičemž na konci si svůj výsledek můžeme zapsat do tabulky nejlepších výsledků a rekord je následně vidět i v horní části obrazovky. 

Poslední úroveň, poslední kulička a schovávání se

Zápis skóre

Tabulka nejlepších výsledků

Verdikt: Předělávka arkády Pampúch & Duch (1986), která využívá lepšího výkonu počítačů s DOS, takže je plynulejší a hratelnější. 
Hodnocení: 4/10

1 komentář:

  1. Náhodou jsem našel tohle: https://itb-lacko.4fan.cz/ Nikdo po tobě nechce, abys to teď hrál celé znovu, ale kdybys to chtěl zařadit dřív, tak autor (v pravém horním rohu) je dohledatelný na internetu.

    OdpovědětVymazat