pátek 13. září 2024

Hra 994: Pasians (1994)


Pasians
Vývojář: Vlastimil Veselý (TRIPS)
Vydavatel: Vlastimil Veselý (TRIPS)
Vydáno 1994 pro Sharp MZ-800
Žánr: Karetní
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Vlasta Veselý pokračoval ve tvorbě karetních her pro počítače Sharp a po Cruel (1994) a Golf (1994) představil asi nejznámější variantu a to Pasiáns neboli Solitaire a to ve variantě "Klondike", kterou důvěrně znají všichni uživatelé OS Windows. 

Na začátku si vybereme "řazení karet", což pouze ovlivňuje jak jsou zobrazeny a poté pomocí kurzoru, který ovládáme na klávesnici, zvolíme "rozdat". Pravidla asi nemá cenu dopodrobna popisovat, vpravo nahoře máme čtyři sloty, do kterých musíme poskládat čtyři seřazené hromádky podle barvy, kdy začínáme esem a končíme králem. V dolní části je sedm sloupečků, mezi kterými lze karty přesouvat, ale můžeme položit jen kartu s hodnotou o jednu nižší a opačné barvy, např. na červenou pětku položíme jen černou čtyřku. 

Kliknutím na nápis "pasians" lze zvolit i způsob počítání skóre - výchozí je "normální", kdy se nám připisují body za umisťování a otáčení karet a seřazování do vrchních hromádek. Další možností je "žádné" a poslední "Las Vegas", kdy začínáme s mínus $52 a za každou kartu umístěnou do vrchních hromádek dostaneme $5 - lízací balíček ovšem můžeme "protočit" pouze jednou, takže dosáhnout alespoň nuly je těžké. 

Začátek hry

Průběh

Vítězství!

Verdikt: Další karetní hra autora, tentokrát typu Solitaire Klondike, takže jednoduše dohratelná. 
Hodnocení: 3/10

Žádné komentáře:

Okomentovat