středa 18. září 2024

Hra 996: Pexeso (1994)


Pexeso
Vývojář: Pavel Matula
Vydavatel: Pavel Matula
Vydáno 1994 pro DOS / Windows
Žánr: Karetní
Počet hráčů: 1 - 6
Stav: Dokončeno

Další z nekonečných zpracování karetní hry pexeso, v tomto případě pro až šest hráčů. Jejich jména můžeme zapsat na startovací listinu a poté proti sobě zápolit. Lze také hrát sólo hru, kdy se počítá počet chyb a čas, načež se můžeme zapsat do tabulky nejlepších, případně se dá soupeřit i s počítačem

Toho navolíme kliknutím pravého tlačítka myši na startovací listině, načež musíme zvolit ještě úrovně zapomnětlivosti a přehmatávání a to od 0 do 10, kdy 0 je nejlepší. Podle tohoto nastavení se automaticky vybere jméno soupeře, kdy tu najdeme děda Vševěda, který si pamatuje úplně vše a je neporazitelný, někde uprostřed je Bart Simpson, Fantomas a Batman a na chvostu se krčí Otík Rákosník. 

Výběr ze sad kartiček

Začátek sólo hry

Průběh

Příjemné je, že na výběr je deset sad kartiček, kdy některé jsou sice velmi základní jako třeba písmena a znaky, ale najdeme tu i velmi pěkné jako např. postavy z pohádek pro děti či zvířata Afriky. Vše si můžeme prohlédnout ještě před začátkem hry opět kliknutím pravého tlačítka myši na daný set. Kliknutím na jiné místo se vyvolá ještě menu, přes nějž se dostaneme do nastavení, kde si lze navolit citlivost myši, rychlosti otáčení a odebírání či zda zanechávat otočené kartičky na ploše či nikoliv. 

Ve hře se pak dočkáme mřížky 8x8 karet, které otáčíme levým tlačítkem myši. Po pravé straně se počítá skóre hráčů, kdy jednoduše za jednu otočenou dvojici získáme jeden bod. Jakmile se otočí všechny karty, tak se zobrazí pořadí hráčů. 

Nejde mi to

Sady si v menu lze i prohlédnout

Hra proti počítači skončila remízou

Verdikt: Dobře udělané pexeso, které potěší hlavně možností nastavit si obtížnost soupeře. 
Hodnocení: 3/10

Žádné komentáře:

Okomentovat