čtvrtek 5. září 2024

Hra 991: OK Cash Machine (1994)


OK Cash Machine
Vývojář: Oldřich Křivánek (Firefox)
Vydavatel: Computer Experts & Vochozka Trading
Vydáno 1994 pro DOS / Windows
Žánr: Hazardní
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

OK Cash Machine je podobně jako třeba Vegas (1993) simulací výherního automatu. Autor Oldřich Křivánek ho stvořil za víkend, přičemž původně hra neměla jít do prodeje, ale sloužila jen jako ukázka programování pro spolužáka na průmyslové škole. Nicméně nakonec skončila v kolekci "Triptych PC her č. 1" spolu s textovkami Muzeum Mrtvol (1993) a Stíny Noci (1994), kterou Vochozka prodával za 250 Kč. 

Na začátku dostaneme 50 korun a naším cílem bude samozřejmě vyhrát co nejvíce, čehož dosáhneme tím, že zatočíme třemi kotouči a doufáme, že nám spadnou alespoň dva, ale ideálně tři stejné symboly v prostředním řádku, kombinace přitom musí začínat na levém kotouči. Pokud tomu tak je, tak můžeme dostat dodatečné body za dva či tři stejné symboly v prvním či třetím řádku, opět ale musí začínat na levém kotouči. Diagonály se nepočítají. Různé symboly mají různé hodnoty, nejcennější je zde stokorunová bankovka. 

Obrazovka s vysvětlivkami

Losuji uprostřed o 40 korun

Maximální skóre dosaženo

Hra je zpočátku trochu zmatečná, alespoň něco vysvětlí obrazovka nápovědy, která se dá vyvolat pomocí klávesy F1. Pro ovládání můžeme použít myš a následně klikat na ikonky, druhou a rychlejší možností je využití klávesnice, kdy použijeme klávesy Enter pro roztočení, mezerník pro "risk", backspace pro "win" a 1 až 3 pro podržení kotoučů pro druhý pokus (jako tradičně se točí dvakrát - příjemné je, že pokud na první pokus trefíme dva stejné symboly, tak je hra podrží automaticky). Využít můžeme i Esc pro ukončení hry a "M" a "C" pro přepínání mezi barevným a černobílým zobrazením. 

Aktuální stav našeho konta se zobrazuje v pravém horním rohu. Pod tím je ukazatel poslední výhry - jakmile něco vyhrajeme, tak se začne losovat po pravé straně mezi "0" a "2x" a máme dvě možnosti - buď podržet klávesu "win" a výhru přesunout na naše konto, nebo klávesou "risk" zkusit trefit zdvojnásobení výhry, což můžeme opakovat až do maximální výše 300 korun. Pokud netrefíme, tak přijdeme o celou výhru.

Další možností jak navýšit skóre je trefit bankovku do prostředního řádku. Za každou takovou začne zase losování na levé straně - musíme ve správný okamžik stisknout klávesu "risk", čímž můžeme přidat další dílek do sloupečku, který stoupá až k číslu 100. Jakmile zaplníme celý sloupeček, tak získáme 100 bodů jako výhru a opět se spustí losování jako v případě standardní výhry. 

Poslední cestou je sbírání "OK" symbolů. Nahoře uprostřed vidíme mřížku 3x3 s "OK" ikonkami. Pokud vytočíme na kotoučích symbol s označením "OK", tak ikonka na této pozici v mřížce zesvětlá. Jakmile zesvětlíme všechny, tak začne losování tentokrát v prostřední části, kde nejprve můžeme vyhrát 20 bodů a postupně stoupáme na 40, 80, 160 a nakonec to nejzajímavější - dvojnásobek našeho aktuálního skóre. Právě touto metodou je možné získat maximální skóre - nejvíce se zobrazí 9998, ale pokud dosáhneme více, tak hra s touto hodnotou počítá na pozadí. 

Zajímavé je, že pokud hru ukončíme, tak se vypíše kód, např. "LBUQM", který lze zadat jako parametr při spuštění hry, načež se nám načte získané skóre. Postup v levém sloupečku a "ok" ikonkách ale ztratíme.

Verdikt: Dobře zpracovaný výherní automat. 
Hodnocení: 3/10

Žádné komentáře:

Okomentovat