středa 6. září 2023

Hra 865: Flek! (1991)


Flek!
Vývojář: Jaroslav Pivoňka
Vydavatel: Pivoňka Software
Vydáno 1991 pro DOS / Windows
Žánr: Karetní
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Flek! je zpracování voleného mariáše, které autor v průběhu let mírně vylepšoval a existuje tedy několik verzí. K sehnání je minimálně verze 1.09 z roku 1991, dále pak 1.15 a 2.01 z roku 1992 a 3.9 z 1993. Hra se prodávala za 295 Kč, resp. u verze 3.9 se cena zvýšila na 333 Kč. 

Hrát se dá pouze proti dvěma počítačem ovládaným protivníkům. K ovládání slouží klávesnice, kdy nám stačí směrové šipky pro výběr karet, enter pro potvrzení a Esc pro ukončení hry. 

Volení trumfů

Volba typu hry

Případné "modifikátory"

Pravidla mariáše nebudeme do detailů rozebírat, nicméně máme zde jako v reálné hře na výběr z několika variant, takže jen stručně:
  • Klasická hra - na začátku musíme říci, že barva je dobrá. Nejprve zvolíme trumfovou barvu a poté se snažíme sbírat desítky a esa. Pokud máme svrška a krále, tak za vynesení dostaneme 20, resp. 40 bodů pokud je v trumfové barvě. Lze si zvolit i "modifikátory" hry, které citelně zvýší naší vyhranou částku:
    • sedma - vsázíme se, že hru zakončíme vynesením trumfové sedmy a hru vyhrajeme
    • sto - musíme hru vyhrát s minimálně sto body
    • sto sedm - kombinace předchozích dvou
  • Betl - na začátku musíme říci, že barva je špatná. Poté se snažíme všechny kola prohrát tak, abychom neměli žádné karty. Pokud vyhrajeme byť jediný "štych", tak prohráváme. 
  • Durch - na začátku musíme říci, že barva je špatná. Poté se snažíme všechny karty vyhrát. Pokud prohrajeme jediný "štych", tak prohráváme. 
Na začátku hry také můžeme zahlásit "flek", což v podstatě znamená zvýšení základní sázky. Ostatní hráči se mohou přidat a částku zvýšit několikanásobně. Reakce hráčů vidíme v bublinách. "Talon" znamená odložení dvou karet. Na konci hry si lze zobrazit i její průběh. 

Autor vydal i zpracování licitovaného mariáše pod jménem Re! (1993). 

Zahlásil jsem "flek!" a zvýšil sázku

Vyúčtování

Zobrazení průběhu hry

Kolika lidem se asi hnulo svědomí?

Verdikt: Dobré zpracování mariáše a zatím nejlepší tuzemská karetní hra. 
Hodnocení: 4/10

1 komentář:

  1. Tak tohle byla pro mě nejoblíbenější karetní hra na počítači vůbec. Moře času, který jsem u ní strávil je nezměrný :-) Škoda jen, že tam nešlo ukládat a každé vypnutí hry znamenalo začít příště střádat dvacetníky od znova :-)

    OdpovědětVymazat