čtvrtek 30. března 2023

Hra 802: Gumídci 0.1 (1993)


Gumídci 0.1
Vývojář: Ondřej Plojhar & Radek Procházka 
Vydavatel: ProSoft
Vydáno 1993 pro Atari 8-bit
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Gumídci 0.1 je velice krátká textovka, která vypadá spíše jako demo, nicméně dá se dohrát. Pro spuštění je třeba zadat spouštěcí kód "PROFI HRA", jinak jsme potrestáni 10 minutovým odpočtem než se dostaneme k dalšímu pokusu. Nenajdeme tu ani žádný úvod do příběhu a jsme rovnou hozeni do hry, kde se ocitáme v Gumdolí a až na konci se dozvíme, že cílem hry je zachránit princeznu Kláru, která je uvězněna v žaláři Ignorova hradu.

Při zadání špatného spouštěcího kódu jsme potrestáni 10 minutovým čekáním

Začátek hry

Z nějakého důvodu se v tomto případě musí příkaz napsat nezkrácený

Na dostupné příkazy si musíme přijít sami, nicméně nejde o nic těžkého. K dispozici je PROZKOUMEJ, VEZMI, ODEMKNI a PRESKOC, kdy slova se dají zkracovat na první tři písmena, tedy s výjimkou toho posledního, které z nějakého důvodu musíme napsat celé. Po uhádnutí příkazu se  vždy spustí nepříjemný a dlouhý zvukový efekt. 

V levém horním rohu vidíme do jakých směrů se můžeme z aktuální obrazovky vydat. Obsah inventáře nelze nijak vypsat, ale na tom moc nesejde, jelikož zde najdeme pouhé tři sebratelné předměty a ani ne 10 obrazovek. 

Po dokončení se dostaneme do závěrečného menu, kde jsou k nalezení mimo jiné jména autorů či kód "PROFI HRA 1993" pro "Gumídky 1.11", což bylo zřejmě chystané pokračování, které není momentálně k dispozici. 

Jediné místo, kde alespoň zahlédneme Gumídky

Mapa

POSTUP HROU
Na lesní mýtině jsem sebral kouzelný proutek (VEZ PRO), na jihu přeskočil propast (PRESKOC PROPAST), sebral rýč (VEZ RYC) a prošel otevřenou tajnou chodbou do Ignorova hradu. V jeho pokoji jsem našel klíč (VEZ KLI), s kterým jsem odemkl žalář (ODE ZAL) s princeznou Klárou. 
KONEC POSTUPU HROU

Princezna v nesnázích

Vítězství! Tak rychle?

Závěrečné menu

Verdikt: Velice krátká hra, která se sice dá dohrát, nicméně působí spíše jako demo s minimem hádanek a obrazovek. 
Hodnocení: 1/10

Žádné komentáře:

Okomentovat