čtvrtek 13. ledna 2022

Hra 630: Arkar (1992)


Arkar
Vývojář: Pavel Plíva
Vydavatel: Pavel Plíva
Vydáno 1992 pro ZX Spectrum
Žánr: Arkáda
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Arkar navazuje na dřívější hru Arkarum (1990) a jde opět o klon Pongu. V menu nejprve hraje hudba, kterou je nutné přerušit, abychom si mohli v menu nastavit parametry hry. Kromě zápisu našeho jména lze zvolit rychlost hry (0-20), kdy 0 je nejrychlejší, ale i v tomto případě je pohyb míčku až příliš pomalý, což lze částečně řešit zrychlením procesoru v emulátoru. 

Naše pálka se nachází ve spodní části obrazovky a ovládáme ji klávesami "Q" a "P", pálka soupeře je v horní části. Bohužel nejsou vidět okraje hrací plochy po stranách, takže je ztížen odhad odrazu míčku. Na výběr je ze tří obtížností, nicméně "jednoduchá hra" je opravdu jednoduchá, zato při "normální hře" je velmi obtížné získat bod, nemluvě o nastavení "neporazitelný Arkar". V tomto případě je jediná šance odrazit míček o úplný okraj naší pálky, což jeho pohyb výrazně zrychlí, nicméně i tak ho soupeř ve většině případů odrazí zpět. Vyhrává ten hráč, který jako první získá 16 bodů. Zamrzí bug, kdy se počítadlo skóre při nové hře nevyresetuje.

Menu s nastavením

Začátek hry

Vítězství !

Verdikt: V podstatě předělávka dřívější hry Arkarum, ta je ovšem ve všem lepší. 
Hodnocení: 2/10

1 komentář:

  1. Vidím, že doba pokročila a na řadu přicházejí i moje "výtvory". Nějakou kvalitu od nich čekat nelze, neb jsou všechny vytvořeny čistě v BASICu, holt tehdy ještě můj mladistvý mozek taje assembleru nepobíral. :)

    Arkarum byl můj oblíbený titul, tak jsem si ve svých dvanácti letech usmyslel, že také dokážu naprogramovat "umělou inteligenci", která převezme řízení soupeřovy pálky. :)

    OdpovědětVymazat