úterý 25. srpna 2020

Hra 463: Pinball 2 (1990)


Pinball 2
Vývojář: Jiří Filous
Vydavatel: GreenhortSoft
Vydáno 1990 pro ZX Spectrum
Žánr: Arkáda
Počet hráčů: 2
Stav: Dokončeno

Arkáda s matoucím názvem, jelikož jde spíše o variaci na Pong. Pinball je přeci jen trochu něco jiného. Číslice "2" v názvu pak značí, že hrát tentokrát budou dva hráči (i když teoreticky lze hrát i bez kamaráda). Cílem je spolupracovat, udržet pomocí pálky míček na ploše (respektive se nesmí dostat na levou či pravou hranu obrazovky) a sebrat přitom všechny měšce rozmístěné po úrovni. 

Nastavení ovládacích kláves

Začátek hry

Jak v téhle situaci může míček propadnout?

Ovládání je prosté - postačí nám dvě klávesy pro pohyb pálky nahoru a dolů, klávesy si přitom můžeme nastavit vlastní v menu. Na začátku máme 6 míčků a snažíme se dosáhnout co nejvyššího skóre, kdy za úspěšný odraz míčku pálkou je 5 bodů a za sebrání měšce 1000 bodů. Můžeme naopak přijít o 100 bodů, pokud trefíme červenou kostičku. Je tu také zelený měšec, který nám přidá jeden bonusový život. Fialové stěny nelze zbourat. 

Úrovní (pater) je celkem 9, přičemž do další postoupíme jakmile sebereme všechny měšce. Po dohrání poslední úrovně bohužel hra vyhodí chybu a nepokračuje. 

Tyhle dva měšce prostě sebrat nejdou

Ale ne... Dvojnásobný neřešitelný problém

Uprostřed bonusový život

Tím ovšem problémy nekončí - kolizní model není udělaný dobře a míček dost často propadává pálkou (program vyhodnotí, že další políčko na diagonále je prázdné a míček přes pálku prostě proletí). Už tak jsou pálky velmi malé, takže je třeba trefovat opravdu přesně, což při rychlosti míčku není vůbec snadné. 

Ještě větší problém ale je, že některé úrovně se nedají dokončit - již ve 3. úrovni jsem přes všechnu snahu, a zkoušení všech možných odrazů, nebyl schopen sebrat dva prostřední měšce. To stejné je i v dalších úrovních, jako by je autor ani neotestoval. Na konec hry jsem se dostal jen za pomoci pouků (díky Paverovi). 

Poslední úroveň

Hra není úplně dodělaná

Tabulka nejlepších výsledků

Verdikt: Nápad dobrý, nicméně realizace špatná. Ve finále téměř nehratelná arkáda, kdy míček je moc rychlý, pálky moc úzké, kolizní model mizerný a některé úrovně nedohratelné. 
Hodnocení: 2/10

Žádné komentáře:

Okomentovat