úterý 28. července 2020

Hra 454: Music Logic (1990)


Music Logic
Vývojář: Tomáš Vilím (Universum)
Vydavatel: Proxima Software
Vydáno 1990 pro ZX Spectrum
Žánr: Logická hra
Počet hráčů: 1 - 9
Stav: Dokončeno

Společenská hra Logik byla velmi oblíbeným vzorem pro tvorbu her, kterých vyšlo velké množství (naposledy Logical Game (1990)). Tato verze má v názvu (alespoň na nahrávací obrazovce) slovo "music", ale spojitost s hudbou tu žádná není. Je sice možné zapnout jednou klávesou hudební podkres, ale to hru tak zpomalí, že se stává téměř nehratelnou. 

Menu

Začátek hry

Zadávání kombinace

V menu si lze zvolit z několika možností, které přímo ovlivňují obtížnost hry. Počítač tedy klasicky vygeneruje náhodnou kombinaci ze sedmi barev/čísel a na hráči je ji uhodnout. Volíme si přitom, zda-li se barvy mohou opakovat a kolik "políček" bude mít hádaná kombinace (3 až 6). Také si určujeme počet hráčů, kterých může být až 9 a postupně se střídají - vždy jeden odehraje svoji hru, získá nějaké skóre, a pokračuje další hráč. Volíme si také počet kol, respektive her - můžeme dát pouze jednu hru, ale můžeme jich dát třeba 10, přičemž body se sčítají a na konci vyhrává hráč s nejvyšším skóre, načež je na jeho počest postavena Cheopsova pyramida. 

Ovládání je bohužel trochu krkolomné a je vyřešeno pomocí kláves s čísly. "0" a "8" slouží pro posun v nabídce, "9" pro potvrzení volby a čísly "1" až "7" zadáváme čísla do kombinace. Ještě více krkolomně si musíme na začátku každé hry zvolit jméno hráče, přičemž to se nikam neukládá, takže je nutné to dělat pokaždé, což jsem po chvíli vzdal a zadával pouze písmena "A". 

Výhra na nejjednodušší obtížnost

Trochu se štěstím, ale je to tam

Moje pyramida !

Verdikt: Ničím nevybočující zpracování společenské hry Logik pro až 9 hráčů. Největším negativem je krkolomné ovládání. 
Hodnocení: 3/10

2 komentáře:

  1. Citace z manualu ....

    Jestli marne patrate po puvodu sluvka MUSIC v nazvu programu, pak vezte, ze program obsahuje 46 melodii (a jednu zaverecnou fanfaru), ktere Vam muze hrat pri hre, melodie se voli stiskem nektereho pismene a SYMBOL nebo CAPS SHIFTu kdykoli.

    OdpovědětVymazat