pondělí 13. července 2020

Hra 449: Missing (1990)


Missing
Vývojář: Roman Čížek
Vydavatel: UfoSoft
Vydáno 1990 pro Atari 8-bit
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

V této textovce dostáváme rozkaz zjistit, co se stalo s průzkumníkem ve vietnamské džungli a také musíme nalézt nálož, kterou zanechal v jedné chýši. Tu máme následně odpálit v určené vesnici. Dopraveni jsme na místo letecky, přičemž hra začíná rovnou odpočtem seskoku padákem. 

Slovník příkazů

Instrukce

Akční začátek hry

Mechanismy hry nejsou úplně typické - hru ovládáme pomocí příkazů, jež vyvoláváme stisknutím jedné klávesy. Najdeme tu klasické příkazy pro pohyb do světových stran, a dále VZÍT, PROZKOUMAT a OPRAVIT. Zbylé příkazy jsou už určené pro různé zbraně, které můžeme použít. A používat je budeme na každém kroku, protože nepřátelé číhají všude. 

Dalo by se v podstatě říci, že se jedná o herní zpracování Ramba. Většinu doby jdeme jedním směrem a snažíme se najít dostatek zbraní a následně použít vhodné prostředky na likvidaci nepřátel. Jakmile se pokusíme vrátit se o obrazovku zpět, jsme napadeni a zlikvidováni vrtulníkem. Hra mi trochu připomněla další textovku na Atari jménem Vetřelec (1988). 

Minové pole

Texty se nesou v odlehčeném duchu

Chyták - obě volby končí smrtí

Zemřít se zde dá opravdu téměř na každém kroku a autor vše vykreslil barvitými a často vtipnými texty. Ty v sobě obsahují ovšem i velkou dávku brutality a rasismu. Oči ovšem krvácí hlavně z neuvěřitelných gramatických chyb, které autor dokázal do hry zakomponovat v nepříjemně velkém počtu. 

Mosty se musí nejprve opravit

Ani vydechnout nás hra nenechá

Mapa

POSTUP HROU
Použil jsem nůž k otevření padáku (N) a po přistání pokračoval na jih. U strážní věže jsem rákosníky vyřídil puškou M-16 (M) a sebral těžký kulomet Maxim (V). U provazových mostů jsem nejprve opravil (O) levý most a pak po něm přešel (L). Na druhé straně jsem si nevydechl (N) a chýši vystřílel pomocí Maximu (M). Sebral jsem AZ-12 (V), prozkoumal chýši (P) a vzal přilbu (V). Odešel jsem (O) a sešplhal u strže dolů. 

Co se dá dělat. Oni nebo já. 

Zhodnocení výbavy před velkou ofensivou Vietnamců

Tak a zbývá už jen poslední

Jakmile prasklo lano, sebral jsem ho (V) a pokračoval k další strážní věži. Dva strážné jsem vyřídil pomocí AZ-12 (A) a poté začal boj s jízdním oddílem nepřítele (B). Použil jsem postupně Maxim (M), M-16 (M), AZ-12 (A), granáty (G) a posledního rákosníka zlikvidoval pomocí lana (L). Vzal jsem tomahawk (V) a utekl do lesa na jihu. 

Setmělo se, což se projevilo změnou barvy pozadí

Odstřelovač mě sice zahlédl, ale má helma mě zachránila

Dojde i na kontaktní souboje

Jakmile se sešeřilo, šel jsem blíž k podezřelému stromu a pak se začal plížit (P). Vietnamce jsem zlikvidoval tomahawkem (T), prohledal mrtvé (P), utekl na jih a tygra opět usmrtil tomahawkem (T). Vyšel jsem z lesa a šel do levé chýše. Poté za chýši a na jih, kde jsem našel protitankový granát. S tím jsem se vrátil zpátky na východ a použil ho na nákladní auto (G). 

Můj vzor Sandokan

Konečně jsem našel hledanou vesnici

A nálož je má

V chýši jsem nalezl nálož a náboje do Maxima. Na letišti jsem zlikvidoval nepřátele (M), nasedl do vrtulníku, vzlétl (V) a během letu aktivoval nálož (O). Vesnice byla vyhozena do povětří a já se mohl vítězoslavně vrátit na základnu (Z).
KONEC POSTUPU HROU 

Odpálil jsem nálož na dálku z ukořistěného vrtulníku

Vítězství !

Zhodnocení kořisti

Verdikt: Zábavná akční textovka, kterou potápí mírná nepřehlednost a neuvěřitelné množství gramatických chyb. 
Hodnocení: 3/10

Žádné komentáře:

Okomentovat