středa 6. května 2020

Hra 427: Flappy (1990)


Flappy
Vývojář: Karel Vlček & Lukáš Vlček
Vydavatel: KVL
Vydáno 1990 pro ZX Spectrum
Žánr: Logická hra
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Flappy se na blogu neobjevuje poprvé - nejprve jsme tu měli jakožto jubilejní stou hru Flappyho na PMD 85 (1987) a posléze i barevnou verzi na osmibitová Atari (1988). V obou případech se jednalo o povedené 200 úrovňové kolosy trápící naše mozkové buňky na maximum. Byla jen otázka času, než někdo udělá port i na ZX Spectrum. 

Menu
Ovládání
Autoři z Rožnova

Příběh je tentokrát popsán tak, že jsme (černé) kuřátko Flappy, jehož úkolem je dopravit svého ještě nevylíhnutého brášku ke kvočně, která ho vysedí. Bráška je zobrazen jako bílé vejce, jež musíme vždy dotlačit až na políčko s trojúhelníčkem. Mechanismy hry jsou úplně stejné jako v ostatních verzích, takže tu máme opět zničitelné kameny, kterým se tu ale říká šedé vejce, nepřátele ve formě agresivních žab a píďalek, kterým se tu říká "záprdky" a jedovaté houbičky, které můžeme sebrat a omráčit jimi protivníky. 

Hra se ovládá poněkud krkolomně klávesami "I", "P", "W", "Z" a mezerník, přičemž bohužel nelze zvolit vlastní klávesy. Příjemná je možnost zobrazit si pravidla hry z hlavního menu, kdy se na čtyřech obrazovkách dozvíme základní mechanismy hry. 

První úroveň
Získal jsem první heslo
Jubilejní 10. úroveň

Původně jsem měl v plánu, stejně jako v případě Atari verze, hru jen prolétnout, protože dohrání 200 úrovní mi ve verzi pro PMD zabralo 30-40 hodin. Brzy jsem ale zjistil, že tato verze pro Spectrum má sice stejné mechanismy, ale jinak tu najdeme opravdu hodně rozdílů, čili už nejde ani tak o port, jako spíše o samostatné dílo. 

Nejpodstatnější je, že tu najdeme "pouze" 80 úrovní, přičemž ty jsou úplně jiné. Není tu také žádný časový limit a obtížnost je nižší. Upřímně řečeno snížení obtížnosti kvituji, jelikož ve verzi pro PMD jsem musel často koukat na videonávod, protože to bylo prostě příliš. Zde jsou úvodní úrovně spíše na rozjezd a něco těžšího přijde až po nějaké době. Stejně tak nepřátelé jsou hloupější a objevují se v menším počtu. Navíc se dají úplně zničit a to tak, že po nich hodíme v rychlém sledu 3 houbičky. Hra tedy pěkně odsýpá a dokončit se dá do 4 hodin, což je podstatný rozdíl. 

Podobná konstrukce je ve Flappym klasika
Stavění takovýchto mostíků je denní chleba
Tohle bude zase honička

Samozřejmě tu nechybí ani systém hesel, kdy po odehrání 5ti úrovní nám hra vždy ukáže heslo, které pak můžeme z menu kdykoliv zadat a dostat se do jedné z nich. Trochu zklamáním je audiovizuální zpracování, kdy grafika není barevná. Tady šlo rozhodně udělat více. 

Největší problém opět tkví v nepříliš responsivním ovládání, kdy jsem velmi často s postavou udělal něco, co jsem nechtěl, jelikož jsem klávesu držel o pikosekundu déle / kratší dobu. Také inteligence nepřátel (žáby) je opravdu tristní a projít úzkým průchodem je pro ně občas nepřekonatelný problém. 

Zde je nutno jednat rychle
Konečně jsem dotlačil brášku až ke kvočně
Vítězství !

Verdikt: Tak trochu jiný Flappy - lehčí a s méně úrovněmi. Stále je to ovšem propracovaná hra a slušná zábava. 
Hodnocení: 5/10

Žádné komentáře:

Okomentovat