sobota 25. dubna 2020

Hra 423: Dracula 2 (1990)


Dracula 2
Vývojář: LuSoft
Vydavatel: LuSoft
Vydáno 1990 pro ZX Spectrum
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

I když by se tak mohlo zdát, nemáme tu pokračování hry Dracula (1988) z počítačů Sharp. A jelikož první díl není nikde k nalezení... (doplnění - první díl z roku 1990 se našel a byl zařazen na seznam). 

Stejně jako v knize se tady objevuje postava Jonathana Harkera a hra začíná v momentě, kdy se po zabití hraběte Drákuly musíme z jeho zámku dostat zpět domů. Tolik k velmi jednoduché zápletce. Toulat se tedy budeme po okolních lesích a samotného Drákulu vůbec nepotkáme. 

Zápletka a instrukce

Začátek hry

Kontextové menu

Byl jsem dobrý člověk

Ovládání je řešeno přes kontextové menu, stačit nám přitom budou tři klávesy - dvě pro pohyb v menu a třetí pro výběr. Z příkazů tu máme jdi, vezmi, polož, použij, prozkoumej, inventář a pomoc. Poslední zmíněný nám na klíčových místech může ukázat cennou nápovědu, nicméně obtížnost není vysoko a hra se dá dohrát bez větších komplikací.

Jediné, co trochu situaci komplikuje je omezený inventář, kdy ve hře najdeme řadu předmětů, které k ničemu neslouží a jen zabírají místo v batohu. Nicméně obrazovek tu není mnoho a cesta zpět je možná, takže se pro předmět dá bez problémů vrátit.

Za balvanem jsem našel tajný průchod

Pokácení stromu je snad nejčastější hádanka v adventurách

Drsná smrt

Mapa

POSTUP HROU
Sebral jsem sekeru a prošel jeskyní do lesa, kde jsem vzal kládu. Tu jsem použil na okraji propasti, čímž jsem ji položil a dostal se na druhou stranu. Ve skalním bludišti jsem sebral všechny tři kameny. Poté jsem prozkoumal balvan a našel za ním otvor, jímž jsem prošel na lesní mýtinu.

Systém nápovědy funguje na klíčových místech

Kéž by to bylo tak jednoduché

V lese jsem vzal tyč a na břehu řeky sekerou pokácel strom. Po pokáceném stromě jsem přešel na ostrůvek uprostřed řeky. Abych se dostal na druhou stranu řeky, naházel jsem do vody všechny tři kameny. Sice na mě pak zaútočili vlci, ale odehnal jsem je tyčí. 

Pokračoval jsem až do opuštěné zlatokopecké osady a sebral zde pánev. Tu jsem použil v rýžovišti a získal zlato. Vydal jsem se do stepi a šel na jih, kde jsem potkal dostavník. Za svoji cestu zpět do Anglie jsem zaplatil zlatem.
KONEC POSTUPU HROU

Bez peněz do dostavníku nelez

Vítězství !

Verdikt: Kratší jednoduchá adventura, která s universem Drákuly nemá bohužel moc společného.
Hodnocení: 3/10

2 komentáře:

  1. První díl Draculy nalezen a druhý máme včetně loading screenu. Ten by tu mohl Ugra doplnit :-)

    OdpovědětVymazat