středa 22. dubna 2020

Hra 422: Dostihy (1990)


Dostihy
Vývojář: Marek Černý
Vydavatel: Marek Černý
Vydáno 1990 pro Atari 8-bit
Žánr: Deskovka
Počet hráčů: 2 - 6
Stav: Dokončeno

Jak již dává název tušit, máme tu předělávku deskové hry Dostihy a sázky pro osmibitová Atari. Hrát musí nejméně dva hráči, přičemž tu chybí možnost hry proti počítači. Maximálně se může zúčastnit až šest hráčů. Na začátku hry si zvolíme jejich jména a také se rozhodneme ohledně možnosti švindlování. Pokud ho povolíme, bude pak možné si ve hře zvolit, kolik má padnout při dalším hodu kostky.

Nastavení
Začátek hry
Koupě prvního koně

Obrazovka hry je zpočátku velmi nepřehledná a chvíli trvá, než člověk přijde na to, co všechny ty zkratky a písmena znamenají. Na vrchu obrazovky máme herní desku, která kopíruje originální deskovou hru. Pro přehled uvedu, co jednotlivá písmena znamenají - S - start, K - kůň, F - finance, "+" - klinika, T - trenér, N - náhoda, D - distanc, P - parkoviště, "!" - podezření z dopingu. 

Nad touto řádkou se ještě nachází čísla, která značí jednotlivé hráče, kteří se po herní desce pohybují na tahy. Pod touto řádkou je ještě řádka s nulami - ty se postupně mění na čísla hráčů podle toho, kdo co koupí. Koně jsou seskupeni čarami, které značí stáje. Jakmile jeden z hráčů vlastní všechny koně ze stáje, tak může začít kupovat dostihy. Nejprve může koupit čtyři a při další návštěvě lze koupit i "hlavní dostih sezony". Dostihy se pak na obrazovce značí malými kostkami, respektive kroužkem pod jednotlivými koňmi. 

Ale ne, už zase!
Stoupl jsem na protivníkova trenéra
Vitální 4 tisíce

Pod herní deskou máme tabulku s přehledem hráčů. Opět přehled - C - číslo hráče, JME - jméno hráče, S - počet stájí, KO - počet dokončených kol, T - počet trenérů, HL - počet hlavních dostihů, DO - počet dostihů, peníze, U - počet půjček od banky. Každý hráč se pak ve svém tahu může rozhodnout pro tyto akce - P - prodat majetek, U - půjčit nebo vrátit peníze bance,  V - vsadit, mezerník - hod kostkou. 

Pořád lepší jak distanc
Musím prodat koně, abych měl hotovost
Koupě hlavního dostihu sezony

Pravidla jinak věrně kopírují deskovou předlohu a asi nemá cenu je zde rozepisovat. Každý z hráčů si může vzít až 3 půjčky v bance v hodnotě 10 tisíc. Za dokončení kola je dotace 4000. Jakmile hráč vstoupí na protivníkova koně, musí zaplatit za prohlídku stáje, která se exponenciálně zvyšuje s počtem koupených dostihů pro daného koně. Jakmile někdo z hráčů musí zaplatit nějaký poplatek a nemá hotovost, musí prodat svůj majetek. Jakmile někdo z hráčů přijde o veškerý majetek, tak končí. Poslední hráč vyhrává. 


Tak to zabolí
Dvojka vyhrála

Verdikt: Slušně převedené Dostihy a sázky na osmibitová Atari. 
Hodnocení: 3/10

Žádné komentáře:

Okomentovat