pátek 28. června 2019

Hra 336: Robot Karel (1989)


Robot Karel
Vývojář: Jiří Bernášek
Vydavatel: BeWeSoft
Vydáno 1989 pro Atari 8-bit
Žánr: Plošinovka
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Programovací jazyk Karel byl u nás hodně populární a postava robota Karla se objevila i v několika hrách. V tomto případě z něho Jiří Bernášek udělal rovnou hlavní postavu. V jednoduché plošinovce ho tedy budeme navigovat přes celkem 15 obrazovek, přičemž naším cílem bude sbírat žluté obdélníčky, které se postupně objevují na různých místech. Na všechny obrazovky se můžeme libovolně vracet. Jakmile obdélníčků sebereme 20, tak hra úspěšně končí, přičemž tu ale není žádný ukazatel skóre. 

Začátek hry
Karel se skrčil
Mapa, respektive všechny obrazovky slepené dohromady

Hra je v podstatě mírné vylepšení autorova předchozího díla Přízrak Nuly (1988). Tentokrát se ale jedná více o plošinovku, ve které sice nemůžeme skákat, ale můžeme lézt po žebříku, vyšplhat na sloup, jít po kabelu a podobně, přičemž na postavu působí gravitace. Jako překážka tu tentokrát slouží dva pohybující se disky, jimž se musíme vyhnout, protože při kontaktu s nimi nastává konec hry. 

Lezení po žebříku
Lze šplhat pouze nahoru, nikoliv dolů
Další obdélníček na dosah

Vyhýbání je poměrně komické - stačí zmáčknout šipku dolů a Karel se promění v placku. Ovládání je řešeno pouze čtyřmi směrovými šipkami a díky nízké obtížnosti a barevné grafice bych řekl, že i tato hra byla určena hlavně pro menší děti. Nelíbilo se mi, že postava se nepohybuje plynule, ale chodí po neviditelných políčkách, takže pokud se zmáčkne klávesa pro skrčení během přechodu z políčka na políčko, tak Karel akci provede se zpožděním, což vede k mnoha neúspěšným pokusům až do doby, dokud si na to hráč nezvykne. 

Přes tenhle barák jsem šel už asi stokrát
Poslední, dvacátý obdélníček
Vítězství! Podle těch barev to vypadá, že to nebyly obdélníčky, ale něco jiného

Verdikt: Jednoduchá barevná plošinovka pro děti s robotem Karlem jako hlavní postavou. Rád bych dal vyšší hodnocení, ale pravda je taková, že hra je po chvíli trochu nudná. 
Hodnocení: 3/10

Žádné komentáře:

Okomentovat