středa 19. června 2019

Hra 332: Procházka Starou Prahou (1989)


Procházka Starou Prahou
Vývojář: Vojtěch Reischl & Jáchym Pešta
Vydavatel: Vrajp
Vydáno 1989 pro ZX Spectrum
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Název hry mluví za vše. V této krátké textovce opravdu nejde o nic jiného, než o nalezení cesty z Pražského hradu na Václavské náměstí. Jelikož jsem se v Praze narodil a stále zde bydlím, tak jsem měl tuto nepříliš obtížnou hru ještě o něco zjednodušenou.

V instrukcích se mimo jiné píše, že jsme "účastníci dobrodružné procházky" a že na nás "číhají různá nebezpečí a záludnosti", což je pravda, protože i v této mírumilovně vypadající hře můžeme na mnoha místech např. spadnout ze schodů, či nám na hlavu spadne cihla, což znamená konec hry.

Tak teď se ukáže, zda-li jsem znalec, nebo ne
Instrukce
Začátek hry

Hra je jinak velice jednoduše zpracovaná a najdeme tu pouze text na černém pozadí. Každá obrazovka je v podstatě samostatná ulice - ta je někdy popsaná jednou větou ("Jsi v ulici Zámecká"), někdy se ale autoři rozepsali a u těch zajímavějších míst najdeme obsáhlejší popis. Rozmístění ulic ve hře přitom přibližně odpovídá realitě, ale některá jména byla od té doby samozřejmě změněna (např. už dnes nemáme náměstí Sovětských tankistů nebo Gottwaldovo nábřeží).

Jízdenky jsou jeden z pouhých tří předmětů ve hře
Na některých místech jsou texty obsáhlejší

Ovládání je také velmi minimalistické - pro pohyb stačí zmáčknout klávesy "S", "J", "V", "Z". Dále v instrukcích nalezneme zmínku o příkazech "D" (dej) a "P" (vezmi), přičemž tu jsou prý "další (skryté) příkazy, které nám neprozradí". Inu, já už teď vím, že tu je pouze jeden další příkaz a to "N" (nastup), kdy se ve hře svezeme tramvají.

Předmětů a hádanek je tu minimum - jsou tu jen tři sebratelné předměty a jeden ani k dohrání nepotřebujeme. Nejtěžší oříšek hry bylo najít lokaci, ve které se dá nastoupit do tramvaje a přijít na skrytý příkaz. Hra je tedy velmi jednoduchá a dá se dohrát během pár minut.

Revizor se s černým pasažérem nepáral
Opilci ze Štěpánské
Mapa

POSTUP HROU
Z, S, P, J, V, V, J, V, V, J, Z, Z, J, N, N, S, V, J, J, Z, Z, P, V, V, S, S, V, D, S
KONEC POSTUPU HROU

Štěstí mi přeje
Každý má svoji cenu
Vítězství !

Verdikt: Velmi jednoduchá textovka, ve které se snažíme dojít na Václavák. Zajímavá je snad jen z historického hlediska, kdy některá místa se ve hře jmenují jinak, než dnes, takže pamětníci mohou zavzpomínat.
Hodnocení: 2/10

Žádné komentáře:

Okomentovat