středa 17. října 2018

Hra 257: Faust (1988)


Faust
Vývojář: Pavel Šuchmann
Vydavatel: VFR'Soft
Vydáno 1988 pro Sharp MZ-800
Žánr: Logická hra
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Faust je převedení plastového hlavolamu, který vytvořilo výrobní družstvo Maják z Jablonce nad Nisou, na obrazovky počítačů Sharp. Hlavolam je známý také pod názvem Osel. Na herní ploše tedy máme několik kamenů, kdy ten největší se jmenuje Faust a právě ten musíme přesunout z výchozí polohy do polohy cílové. Problém ale je, že na herní ploše jsou volná vždy jen "dvě políčka" a v cestě nám brání další jedno- či dvoupolíčkové kameny.  

Hra nás přivítá animovaným intrem s hudbou a pak už skočí do zvláštního menu, kde se kurzor nabídkou každou vteřinu přesouvá automaticky a pro výběr je třeba zmáčknout klávesu ve správný čas. V instrukcích si můžeme mimo jiné přečíst, že máme co do činění s "jednou z mála počítačových her, u kterých je třeba myslet. Dokažte sobě i druhým, že dovedete kromě lámání joysticků, popř. ničení klávesnic také něco navíc". 

Původní plastový hlavolam; Zdroj: hlavolamy-puzzles.cz
Menu
Instrukce

Hra se dá ovládat na joysticku i klávesnici - stačí čtyři směrové šipky a klávesa pro výběr / položení kamene. 

Před startem hry si lze vybrat ze čtyř stupňů obtížnosti, které se liší výchozím rozestavením kamenů a cílovou pozicí pro Fausta. Zatímco první dvě obtížnosti jsem dohrál poměrně bez problémů, třetí už mi dala zabrat a čtvrtou jsem dohrál jen s pomocí oficiálního návodu, který se naštěstí dá najít na internetu. Jen pro představu - pro první obtížnost má návod 18 kroků, pro druhou 21 kroků, pro třetí 43 kroků a pro čtvrtou 69 kroků. 

Na začátku hra ukáže požadovanou cílovou polohu pro Fausta
Rozestavení kamenů pro první obtížnost
Přesouvání Fausta

Ve hře se zaznamenává čas řešení a po úspěšném přesunutí Fausta na cílovou pozici vyskočí i vyhodnocení, kdy vidíte svůj čas porovnaný s průměrným časem řešení pro každou z obtížností. Pro nejvyšší obtížnost je to 5 hodin. Škoda, že si hra nezapisuje všechny dosažené časy a zobrazuje jen ten poslední. 

Oficiální řešení pro první 3 obtížnosti; Zdroj: uloz.to
Vyhodnocení hry

Verdikt: Převedení deskové logické hry Faust na počítače Sharp. 
Hodnocení: 3/10

2 komentáře:

  1. Když si teď trochu pohneš s psaním recenzí, mohl bys stihnout včas napsat o té hře ze 17. listopadu a nahnat si návštěvnost v herních médiích.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To téměř určitě nestihnu. Mám teď co dělat, abych vydal aspon těch cílových 10 článků měsíčně a víc bych dal asi jen kdybych byl delší dobu nemocný doma. Kombinace služebka/dovolená + přítelkyně je smrtelná a volného času na hraní je málo. A navíc čekám, že se objeví Mop a přihodí mi na seznam dalších 20 Sharpových her, takže rok 88 jen tak nedodělám :)

      Vymazat