úterý 25. září 2018

Hra 249: Poradce (1988)


Poradce
Vývojář: Martin Malý
Vydavatel: Demon Soft
Vydáno 1988 pro ZX Spectrum
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Martin Malý vytvořil řadu kratších textovek (naposledy Nick Carter (1988)), čímž se také chlubí na úvodních obrazovkách. Tam také píše, že se jedná o "textovou hru pro náročné", "hru na dlouhé zimní večery" nebo že je to "první česká textová hra doprovázená obrázky", s čímž si dovolím nesouhlasit. Příběh je velmi jednoduchý - ve smyšleném městě jménem Isole honíte bankovního lupiče řízeného Františkem Fukou

Popis ovládání
Hra "na dlouhé zimní večery"
Úvodní střelecký duel

Hned na začátku hry musí hráč ve správný okamžik stisknout klávesu a zastřelit tak animovaného útočníka (vypůjčeného ze hry West Bank (1985), díky Mopovi za doplnění), který vytahuje svoji zbraň. Krátce po startu hry jsem na stejný souboj narazil znovu a pojal jsem podezření, že to bude jeden z mechanismů hry, na který narazím ještě několikrát, nicméně moje podezření se nepotvrdilo. 

Hra se ovládá přes kontextové menu, ve které máme příkazy jdi, zvedni, polož, použij a prozkoumej. Na několika obrazovkách uvidíme i malinkatý obrázek zobrazující aktuální lokaci a vpravo nahoře se nacházejí ikonky předmětů, jež máme u sebe. 

Začátek hry
Kontextové menu
Kůlna s nápisem Fuxoft - tak tady vznikly ty legendární Spectrácké hry

Jak vidíte, návod hry je velmi krátký, protože hra je opravdu jednoduchá. Spíše než o hádanky tu jde o mapování města, které je plné prázdných obrazovek, kterými jen prosvištíte. Alespoň, že tu jsou některá zajímavá místa jako "Drunken street" či špinavá a zaplivaná "Lenin street". 

Fuka programoval na IBM PC XT
Lenin street
Hotel Virginia, ale ve skutečnosti je to bordel
Mapa

POSTUP HROU
Pomocí klávesy "Space" jsem zastřelil útočníka ve chvíli, kdy měl tasenou zbraň. Prozkoumal jsem mrtvolu a našel dopis podepsaný F. Fukou, bydlištěm ve Florida street. Tam jsem se tedy vydal a v kůlně našel jen vzkaz "Jsem v bance nebo v Baker street". Vydal jsem se tedy do Baker street, kde jsem sebral zlato, se kterým jsem došel do hotelu Virginia, kde jsem na oplátku dostal klíč od tajného vchodu do banky. 

Došel jsem do "Bank place", kde jsem použil klíč a odemkl tím dveře na severu. Uvnitř banky jsem sebral disk, čímž jsem získal pozornost bankovního lupiče, kterého jsem odvedl do budovy policie. 
KONEC POSTUPU HROU

Tajný vchod do banky
Uvnitř banky se na mě z nějakého důvodu nalepil hledaný lupič
Dovedl jsem lupiče do budovy policie, kde se o něj už postarali

Verdikt: Opravdu hodně jednoduchá a krátká textovka, ve které jde hlavně o mapování města. 
Hodnocení: 2/10

2 komentáře: