pátek 6. července 2018

Hra 224: Helespont (1984)


Helespont
Vývojář: Jiří Pobříslo
Vydavatel: Amisin
Vydáno 1984 pro ZX Spectrum
Žánr: Desková hra
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Další hra od Jiřího Pobřísla, tentokrát už pod značkou Amisin. Máme co do činění s deskovou logickou hrou, vycházející z tzv. "Viktoriánského hlavolamu" (díky Zdeňkovi S.), ve které máme na hrací ploše 8 bílých a 8 černých figurek. Ty máme navzájem přemístit tak, aby si vyměnily pozice. Hýbat přitom můžeme s figurkou jen na volné políčko, přičemž můžeme i jednu libovolnou figurku přeskočit (avšak pouze šikmo). 

Všechna pravidla si můžeme přečíst, když si v menu hry zvolíme možnost "5". Dostane se nám pak animované prezentace s výkladem všeho důležitého. Pomocí volby "6" si můžeme pustit i demonstrační program, který nám ukáže řešení na nejmenší možný počet tahů, což je 46


Menu
Animovaná pravidla hry
Začátek hry

K ovládání slouží kurzor ve formě bílého čtverce, který posunujeme po hrací ploše pomocí čtyř kláves a pomocí páté klávesy volíme figurku, se kterou chceme hýbat. Bohužel se klávesy nedají nadefinovat a předvolené jsou poněkud krkolomně na číslech 5, 6, 7, 8 a 0. 

Dohrát hru není nikterak obtížné, výzva spočívá v tom dohrát ji na co nejmenší počet tahů. Jakmile tedy úspěšně přemístíte všechny figurky, můžete si v menu pomocí volby "3" svoje tahy znovu přehrát a přemýšlet, kde by se dalo co vylepšit. Volba "4" je velice podobná, protože můžete odehranou hru krokovat (pohybovat se vpřed / zpět po tazích) a třeba i v některém kroku skočit do hry a zkusit udělat tah jiný. Zmenšit počet tahů. 

Demonstrační program s ukázkou hry
Na "vizitce" vidíme přesné datum vzniku - 19. 5. 1984
Vítězství za 68 tahů

Verdikt: Program samotný je zpracovaný pěkně, ale hra samotná mi příliš zábavná nepřišla a po prvním dohrání jsem už neměl chuť zkoušet minimalizovat počet tahů. 
Hodnocení: 2/10

2 komentáře:

  1. Tenhle hlavolam se prodával v plastu pod názvem Viktoriánský hlavolam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufal jsem, že to někdo pozná. Dokonce to teď někdo prodává na Aukru jak tak koukám :)

      Vymazat