sobota 15. června 2024

Hra 962: Velká Privatizace (1992)


Velká Privatizace
Vývojář: Miroslav Němeček
Vydavatel: GemaSoft
Vydáno 1992 pro DOS / Windows
Žánr: Logická hra
Počet hráčů: 1 - 4
Stav: Dokončeno

Logická hra od M. Němečka (Vlak (1993), Vejce (1993) a další) trochu mate názvem, protože je to variace na Exploding Atoms (1991) pro ZX Spectrum, resp. stejnojmenné hry pro DOS (1991), což autor i v textech přiznává. 

Na herní plochu tvořenou mřížkou tedy budeme pokládat atomy, resp. "investovat" tak, abychom "obsadili veškerý trh a získali majetek všech protihráčů". Hráči se střídají v tazích a můžeme buď obsadit prázdné políčko či přidat investici na námi obsazené, přičemž při dosažení určitého počtu investic automaticky expandujeme, tzn. jednu přesuneme do sousedních políček a to i do soupeřových, přičemž může vzniknout rozsáhlá řetězová reakce. V rozích stačí dvě investice, na okraji tři a na všech ostatních čtyři. 

Začátek hry

Průběh hry dvou hráčů

Tah před vítězstvím

Na rozdíl od zmíněných předloh si můžeme zvolit velikost hracího pole a to buď 6x6, 8x8, 15x15, nebo 20x20. Také můžou hrát až čtyři hráči proti sobě, přičemž pokud chceme, aby daného hráče ovládal počítač, tak stačí během hry stisknout klávesu "A" a přes "N" lze toto zase deaktivovat. Je možné nechat všechny hráče ovládat počítačem, bohužel pak dělají stejné tahy, což vyústí ve velmi rychlé vítězství prvního z nich. Celkově inteligence protivníka je asi největším záporem hry, protože porazit ho není moc těžké. 

Ovládání je řešeno jen přes klávesnici, kdy pomocí šipek ovládáme panáčka chodícího po herní ploše a pomocí mezerníku či klávesy Enter pokládáme investici. Milým detailem je, že panáček je animovaný a pokud chvíli nic neděláme, tak začne rozhazovat rukama či si sedne na židli, zapálí si cigaretu a začne si číst noviny. Po pravé straně vidíme aktuální majetek (skóre) hráčů, kteří jsou odlišeni barevně, bohužel jména jsou napevno nastavena na Tesla, Lacrum, Loana a Tatra. 

Hra čtyř počítačů proti sobě skončí hodně rychle

Trochu jsem je na začátku rozptýlil a sám začal nalevo

Průběh hry čtyř hráčů na největším možném poli

Vítězství po velmi dlouhé partii

Verdikt: Variace na hru "Exploding Atoms" s námětem privatizace a s možností hry až pro čtyři hráče. 
Hodnocení: 4/10

Žádné komentáře:

Okomentovat