pondělí 8. května 2023

Hra 817: Princ Jasoň (1993)


Princ Jasoň
Vývojář: Vlastimil Veselý (TRIPS)
Vydavatel: Vlastimil Veselý (TRIPS)
Vydáno 1993 pro Sharp MZ-800
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Princ Jasoň je předělávka stejnojmenné textové hry z počítačů PMD 85 z roku 1989 od Ceres Softu. Vytvořil ji TRIPS neboli Vlasta Veselý, který na počítače Sharp přivedl třeba i hry Stalker (1992) či Sharp Lemmings (1992). Naším úkolem je tedy obelstít obra Koloděje a zachránit zakletou princeznu Zlatovlásku. 

Původní autoři

Začátek hry

Šaty dělají člověka, tedy prince!

Grafika se mírně liší, ale texty, hádanky a celkový průběh jsou stejné jako v předloze, takže se dá hra dohrát podle návodu a mapy z výše uvedeného článku. V příkazovém menu se pohybujeme pomocí šipek a volba se provádí mezerníkem. Největším rozdílem je absence časového limitu, což je spíše pozitivum. Bohužel nepříjemné omezení inventáře na pouhé tři předměty zůstalo. 

Obr Koloděj

Odčarování Zlatovlásky

Vítězství!

Verdikt: Předělávka textovky z počítačů PMD 85, která se obešla bez nějakých výraznějších změn. 
Hodnocení: 4/10

3 komentáře:

  1. Ona to vlastně není ani předělávka - hra si "myslí" že běží v PMD-85 (používá totiž rutiny z monitoru PMD-85, který je rovněž v paměti SHARPa a které jsem lehce modifikoval). Pouze po stisku kláves se přenese část VRAM z PMD do VRAM SHARPa. A časový limit nechybí, jen jsem pozapomněl zobrazovat ty přesýpačky...

    OdpovědětVymazat
  2. Oprava! Pokud si pamatuji, tak čas díky jinému HW tady opravdu neběží.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to testoval tím, že jsem nechal emulátor běžet ve warp režimu a odešel ven. Nic se nestalo, takže tam žádný limit není ;)

      Vymazat