středa 15. března 2023

Hra 796: Fantazi 2 (1993)


Fantazi 2 - Dva Prsteny
Vývojář: Radomír Danenberger
Vydavatel: D.. Adventure
Vydáno 1993 pro Atari 8-bit
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Přímé pokračování Fantazi 1 (1993), které Radomír Danenberger prodával za 15 Kč, tedy o korunu levněji jak první díl. V tom se nám moc nedařilo a kouzelný prsten, který jsme dostali na starost, ukradli příslušníci sil zla. Míříme tedy k hlavnímu chrámu ostrova Darlos, kde je uschován druhý "temný prsten" a budeme se snažit situaci zachránit.

Příběh

Začátek hry

Od žebráků je lepší držet se dál

Zpracování a tedy i ovládání se příliš nezměnilo, můžeme použít příkaz SLOVNIK, které nám všechny dostupné příkazy vypíše. V nabídce je PROZKOUMEJ, VEZMI, POLOŽ, POUŽIJ, RADA, ČAROVAT a EXIT pro výpis všech dostupných východů z aktuální obrazovky. Slova lze zkracovat i na méně jak tři počáteční písmena a příkazy lze také řetězit, tzn. spojovat tečkami, načež jsou provedeny za sebou, např. "PRO LES.V" prozkoumá les a poté přejdeme na východ. 

Skalur si chce hrát na schovávanou

Už z Indiana Jonese víme, že si musíme vybírat ten nejprostší materiál

Úplné prázdná místnost, ve které nic není... jen strážce

Tento díl se dá rozdělit na dvě části, v té první se budeme snažit dostat dovnitř paláce a jakmile se nám to podaří, tak uvnitř narazíme na našeho nepřítele, jednoho ze Skalurů, což je podle manuálu "bílý čaroděj, jež má za úkol chránit druhý temný prsten proti zlu". Zdá se, že tento přešel na temnou stranu, tak trochu po vzoru Sarumana z Pána Prstenů, z něhož autor vycházel. Naším úkolem pak bude najít po paláci poschovávané strážce, kdy každý má u sebe jeden diamant. Pět takových pak otevře schránku s druhým magickým prstenem. 

Hru komplikuje v první části náhodné rozmístění předmětů, ve druhé pak narazíme na nehezké podrazy jako třeba místnost, která je údajně prázdná, ale použitím zbraně zjistíme, že se tam vlastně nachází strážce s diamantem. Na úplném konci pak pro otevření schránky musíme zadat ještě magické heslo, což je ve skutečnosti protipirátská ochrana, resp. kód, který dostal každý kupující k originální hře. Ani této hře se nevyhnula kupa gramatických chyb. 

Mapa

POSTUP HROU
V lese jsem na náhodném místě našel (PRO LES; PRO TRA) houbu (VEZ HOU), větev (VEZ VET) a úplně na západě rákos (PRO LES; PRO RIC; PRO BAZ; VEZ RAK). Houbu jsem daroval veverce vyskytující se opět na náhodném místě v lese (POU HOU) a získal za to orlí vajíčko. Pomocí meče jsem z větve udělal kůl (POU MEC), před žebrákem-upírem jsem položil meč (POL MEC) a napíchl cucáka na kůl (POU KUL). Opět jsem sebral svůj meč (VEZ MEC), prošel na most a pomocí magického amuletu otevřel bránu (CAR). 

Na nádvoří jsem prozkoumal fontánu (PRO NAD; PRO FON) a sebral tyčinku (VEZ TYC). V hlavním chrámu jsem pak našel svíčku (PRO CHR; VEZ SVI). Vrátil jsem se přes most a úplně na západě udělal z rákosu tyčinkou trubičku (POU TYC), která mi umožnila potopit se do říčky a na dně najít rybu (PRO DNO; PRO ZIV; VEZ RYB). Ještě naposled jsem se vrátil na západ a o žhavý kámen zapálil svíčku (POU SVI). 

Z nádvoří paláce jsem se vydal na východ a po schodech dolů. Na konci schodiště jsem hodil potvoře rybu (POU RYB) a v chodbě na jihovýchodě našel mrtvolu s šípem (PRO CHO; PRO MRT; VEZ SIP). V místnosti jsem pak sebral železný štít (PRO MIS; VEZ STI; 3) a vrátil se na nádvoří. V obrovském sálu jsem narazil na Skalura, který zatoužil po hře na schovávanou. 

Elf to nepřežil

A jde se šplhat!

V 1. patře mě v jedné místnosti trefil šíp, a tak jsem vyřídil strážce (POU MEC) a u jeho těla (PRO STR) našel kuš a 4. diamant. Ve vedlejší místnosti jsem orlovi (PRO MIS; PRO HNI) vrátil vajíčko (POU VAJ) a sebral hák (PRO MIS; PRO OKN; PRO ZEL; VEZ HAK). Poslední místnost byla prázdná, ale i tak jsem použil meč (POU MEC) a zabil schovaného strážce, u jehož mrtvoly (PRO MRT) jsem objevil 5. diamant. Ve 2. patře jsem v místnosti narazil na strážce (PRO MIS; PRO NAB; PRO SKR), u jeho těla (POU MEC; PRO MRT) našel 2. diamant a ve skříni lano (PRO SKR). 

Vrátil jsem se na malou plošinku před obrovským sálem, přivázal hák k lanu (POU HAK), nabil kuš (POU SIP), přivázal lano k šípu (POU LAN) a vystřelil (POU KUS). Po laně jsem vyšplhal nahoru, kde jsem na neviditelného nepřítele použil štít (POU STI), zbavil se ho (POU MEC) a našel 1. diamant (PRO MRT) a kouzelný plášť (VEZ PLA). V místnosti dole jsem zabil posledního strážce (POU MEC) s 3. diamantem (PRO MRT). 

V hlavním chrámu jsem do pěti otvorů vložil získaných pět diamantů (POU DIA), vzal pouzdro s prstenem (VEZ POU) a pronesl magické heslo "SK1QW64", čímž byly prsteny zachráněny a Skalur poražen. 
KONEC POSTUPU HRY

Neviditelný nepřítel

Vkládání diamantů

Trochu zkratkovitý konec

Verdikt: Velice podobné jedničce, nejedná se o úplně špatnou textovku, ale autor úspěšně hází hráčovi klacky pod nohy a závěr je trochu uspěchaný. 
Hodnocení: 3/10

Žádné komentáře:

Okomentovat