neděle 22. ledna 2023

Hra 775: B. A. D. (1993)


B. A. D.
Vývojář: Tom & Mata & Qjeta
Vydavatel: MQM
Vydáno 1993 pro ZX Spectrum
Žánr: Shoot 'em up
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

B. A. D. je nikdy nedokončená "shoot 'em up" hra, ze které se zachovalo pouze demo obsahující jednu kompletní úroveň. Na úvodní obrazovce se dočkáme velmi povedené hudby a ve spodní části obrazovky skrolujícího textu, který je ale tak rychlý, že se nedá přečíst. 

Ovládání je možné buď pomocí joysticku či na klávesnici, kdy použijeme klávesy "Q", "A" pro pohyb nahoru a dolů, "O", "P" pro posun do stran a "M" pro střelbu. Bohužel se nedá navolit vlastní schéma. 

Úvodní obrazovka

Začátek hry

I grafické prvky dávají najevo, že se jedná o demoverzi

Ve hře letíme se svojí raketkou směrem nahoru, přičemž se na nás ze všech stran valí zástupy nepřátel, kteří po nás zároveň i střílejí. Najdeme tu jak pohyblivé, tak statické protivníky, přičemž obtížnost je vysoko, často jsme atakováni zezadu a pro přežití je nutno znát úroveň nazpaměť. Najdeme tu pouze jedno vylepšení a to dvojitou střelu. K dispozici máme dva životy, přičemž za sestřelené protivníky získáváme skóre, které si pak můžeme zapsat do tabulky nejlepších výsledků, která je vidět na úvodní obrazovce. 

Souboj

Nepřátelé rádi útočí zezadu

Konec první úrovně (a celé hry)

Vítězství!

Verdikt: Škoda, že nikdy nevyšla plná verze, protože demo je technicky dobře zpracované a ukazuje slušný potenciál. 
Hodnocení: 3/10

5 komentářů:

  1. No... Jelikož jsem tehdy podědil Maťovo ZXS128 a dodnes mám někde fragmenty, tak by se možná, ale jen možná našly zdrojáky k B.A.D. Pokud ano, dám je do placu (teda pokud Maťa souhlasí). Alda Jílajz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by bylo parádní, pokud by byla potřeba pomoc s extrakcí z disket, tak se nabízím :)

      Vymazat
    2. Bylo to ve formátu BETADISK, 720K, 5,4"

      Vymazat
  2. Má tato hra něco společného s poždější českou střílečkou B.A.D. od opavských Pseudos pro PC (MS-DOS, VGA)? https://www.youtube.com/watch?v=ljMuIZgb40w

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to netuším a tuhle DOS hru vidím poprvé, tak jsem ji alespoň přidal na seznam, dík.

      Vymazat