úterý 22. března 2022

Hra 655: The Galactic Empire (1992)


The Galactic Empire
Vývojář: Jaroslav Myslivec & Radek Zýka (Zyxoft)
Vydavatel: Tlauli-ran
Vydáno 1992 pro ZX Spectrum
Žánr: Simulátor
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Jaroslav Myslivec (Return to the Moon (1991), Escape from the Paradise (1992)) se v tomto případě inspiroval v legendárním vesmírném simulátoru Elite (1984) a také ve sci-fi románech od autorů jako je Frank Herbert, Vilma Kadlečková, Ondřej Neff, Barry Longyear či Isaac Asimov, ze kterých si vypůjčil názvy planet a hvězd. 

Popis situace se můžeme dočíst v úvodním posuvném textu:
"Lidé ze Země postupně začali kolonizovat okolní planety a později celou galaxii. Pak každá planeta vyhlásila samostatnost a nezávislost na Zemi. Mezi planetami docházelo k různým válkám s převážně stejným cílem - podmanit si co nejvíce planet, až nakonec získala převahu jedna velmoc, která ovládla a řídila celou galaxii, a tak vzniklo Impérium. Později nastal úpadek a Impérium se začalo rozpadat na různé státy. Formální úloha Impéria zůstala zachována. Mezi státy i přes neustálé války fungoval obchod. Ve státech vznikali placení korzáři, kteří přepadávali cizí obchodníky a vojáci, kteří chránili své obchodníky."
Autor

Začátek na planetě Trantor

Nákup zboží

Začínáme na planetě Trantor, která je centrem Impéria a máme pro začátek $450.000 a svoji nevybavenou vesmírnou loď, jež je schopná pojmout až 2000 kg nákladu. Pro tu musíme na začátku koupit alespoň palivo a základní motory, abychom mohli odletět. Dále je možné koupit štíty, dělo a zaměřovač. Tyto čtyři klíčové části lodi pak vidíme v pravé dolní části obrazovky a mají sedm kvalitativních stupňů, které poznáme podle barev - základní stupeň je modrá a následují barva červená, fialová, zelená, modrozelená, žlutá a nejvyšší stupeň je pak bílá. 

Kromě vybavení lodi lze samozřejmě kupovat i zboží, které má na různých planetách různou cenu, z čehož můžeme profitovat. Obchodovat můžeme s potravinami, vědeckou technikou, stroji, rudou a ropou. Marže z tohoto zboží je ale mizivá, naštěstí existuje i černý trh, na kterém se dají pořídit narkotika, otroci a zbraně, z čehož může být zisk daleko zajímavější. 

Zpočátku je ochrana od vojenských lodí téměř nezbytná

Výběr cílové planety

Mapa galaxie

Planet je celkem 33 - Trantor (Impérium), Země, Venuše, Jupiter, Saturn (Planetární unie Země), Mars (Svobodná republika Mars), Arrakis, Caladan, Gamont (Atreidova léna), Eternaal, Hiwaiw, Fomalhaut, Eraughoon, Akroné (Spojené planety Argia-lu), Draco, Fyrine IV, Skylab, Erwia, Callisto, Gamont II (Dracská říše), Nadace, Korell, Smyrno, Orsha II (Nadace a její kolonie), Grumman, G1 Cygni, Epsylon Er, Tleilax, Bela (Spojená království Grummanu), Tramion, Proxima, Tau Ceti, Altairus (Vnitřní planety D-Alfy). 

Na každé planetě lze kromě obchodování najít i vládní budovu. V ní se můžeme přidat k jednomu ze společenství a zvolit si jedno z "povolání" jako je třeba závislý obchodník (získáme ochranu od vojenských lodí daného společenství ale musíme platit vysokou daň ze zisku), vojenská loď (získáme přístup do databanky (?), ale máme povinnost bránit obchodníky společenství) či korzár (můžeme přepadávat lodě ostatních společenství, ale nesmíme útočit na obchodníky našeho společenství, za což nás nechají  naše vojenské lodi na pokoji). Závazek lze i zrušit, ale musíme tak učinit na planetě společenství, ke kterému jsme se přidali. 

Setkání s lodí

Souboj

Tak to se tedy opravdu nevyplatilo

Mezi planetami se přesouváme tak, že zvolíme cíl naší cesty, načež se otevře mapa galaxie, na které vidíme pohybující se blikající tečku. Během letu se náhodně generují setkání s ostatními vesmírnými koráby. Pokud se jedná o obchodní loď, tak si můžeme vybrat, zdali zaútočíme či nikoliv. V mnoha dalších případech se ale jedná o korzára či vojenskou loď, která nás přepadne, načež se dostaneme do tahového bojového režimu

V něm si můžeme zvolit, zdali chceme zaútočit, pokusit se o útěk (nutné mít vylepšené motory), vzdát se (přijdeme o všechny peníze) či poprosit o pomoc (pouze pokud jsme v nějakém společenství - v tom případě přiletí na pomoc spojenec). Pokud chceme bojovat, tak spatříme obrázek nepřátelské lodi a zaměřovač, se kterým musíme v časovém limitu vybrat část lodi, na kterou chceme vystřelit. Lze cílit na dělo, štíty, zaměřovač, motory či atomový reaktor na vrchní straně, který loď kompletně zničí. Obchodní lodě můžeme přepadnout a oloupit, nicméně kořist často nestojí za to, obzvlášť protože proti sobě poštveme vojenské lodě daného společenství. 

Pokud nám během cesty dojde palivo, či nám zničí komplet motory, tak lze vyslat ještě nouzový signál, kdy jsme za $5000 odtaženi zpět na Trantor. Lze si prohlížet také trestní rejstřík, kam se zapisuje počet napadení lodí, pašování, daňové úniky, vlastizrada a vyměřená pokuta. 

Obrovským problémem je špatná vybalancovanost. Při přesunu mezi planetami potkáváme nesmyslně vysoký počet lodí, kdy řada z nich na nás zaútočí. Během boje pak stačí jeden zásah a přijdeme o jeden stupeň motorů, zaměřovače, děla či štítů, což znamená ztrátu $50.000-150.000 za jeden tah, v případě těžšího protivníka můžeme dostat zásah do atomového reaktoru a skončit úplně. Těžce vydělané peníze se tak během jednoho souboje promění v prach. Překonat počáteční obtížnost je téměř nemožné a všechna vylepšení lodi jsem si koupil jen v upravené verzi hry s přidanými penězi, načež štíty byly schopny absorbovat většinu útoků. Kromě volného toulání vesmírem tu nenajdeme žádný úkol a hra nemá závěrečnou obrazovku.

Jedině na černém trhu se dají vydělat slušné peníze

Pokuta za pašování zboží

S plně vylepšenou lodí není problém zničit jakéhokoliv protivníka

Verdikt: Ambiciózní vesmírný simulátor, zjednodušený Elite, který je ovšem ve finále kvůli špatnému vybalancování téměř nehratelný. 
Hodnocení: 3/10

3 komentáře:

  1. Grafika lodě samozřejmě ze hry Trantor The Last Stormtrooper.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, to jsem si mohl myslet, vždy když je někde trochu detailní obrázek, tak je to odněkud ukradené :)

      Vymazat
    2. Zrovna sem si řikal odkama tu loď znám a normálně mně napadlo z čista jasna slovo Trantor, my Ataristi sme tydlencty obrázky kradli taky ze Spektra.

      Vymazat