úterý 15. června 2021

Hra 556: Indiana Jones 2 aneb Chrám Zkázy 2.0 (1991)


Indiana Jones 2 aneb Chrám Zkázy 2.0
Vývojář: Jaroslav Bubeník & Vladimír Nejedlý
Vydavatel: Krypl-soft
Vydáno 1991 pro Atari 8-bit
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Po třech portech slavné textovky Indiana Jones a Chrám Zkázy (1985) na osmibitová Atari z roku 1985, 1989 a 1991 se objevil ještě tento čtvrtý kousek, který je napůl port a napůl parodie. Mapa, hádanky, předměty a celý průběh jsou v něm zachovány, nicméně změnily se texty a např. místo na mýtině začínáme v hospodě. Nachází se tu i vstupní heslo "Kam běží modrá lyška ??", bez kterého hru nespustíme. 

Název je trochu matoucí, ve skutečnosti se jedná o upravený první díl

Instrukce

Začátek hry

Program je rozdělen na dvě části, kdy v té první hraje pěkná (převzatá) hudba a najdeme zde instrukce. Hra samotná je ve druhé části. 

Jelikož zůstaly hádanky beze změny, jsou stejné i příkazy, které si můžeme vypsat pomocí příkazu SLOVNIK, nicméně toto nevypíše všechno. Slova můžeme zkracovat na první tři písmena, přičemž je nutné je psát s diakritikou. 

Úvodní dopis z Bohnic

Slovník příkazů

R. I. P.

Ve hře najdeme třeba autora textovky Pomsta Šíleného Ataristy (1989) Viktora Lošťáka, v bludišti samotného autora J. Bubeníka a také spoluautora V. Nejedlého. Bludiště je trochu ulehčené tím, že každá obrazovka má unikátní popisek. Nechybí samozřejmě ani vtípky na adresu USSR či na členy kladenského Atari klubu, který autoři navštěvovali. 

Vtípky na adresu USSR jsou tu na každém kroku

Autor hry, J. Bubeník, nás bodá klackem do zadní části těla

Vítězství !

Verdikt: Napůl port a napůl parodie slavné textovky. 
Hodnocení: 4/10

3 komentáře:

  1. Letos na pomezí února a března to bylo přesně třicet let co tahle krásná hra vznikla, divím se, že se nikdo nepodivoval nad tak dementním heslem pro vstup do hry a ještě s gramatickou chybou :)

    Mimochodem, k výročí vydání vyšla hra znovu přímo pro Windows.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Popravdě mě už to heslo ani nepřekvapilo, ostatní textovky od náctiletých autorů, plné šílených gramatických chyb a dalších lahůdek, mě připravily :)

      Vymazat
    2. No tady to bylo schválně, kdyby si třeba místní ataristi to heslo řekli, tak by to napsali gramaticky správně.

      Vymazat