sobota 23. ledna 2021

Hra 508: Amylák (1991)


Amylák
Vývojář: Tomáš Karásek & Jan Kamínek & Václav Bergmann & Ondřej Saksida
Vydavatel: DehetSoft
Vydáno 1991 pro Atari 8-bit
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Amylák je jedna z her, která pro spuštění vyžaduje zadání vstupního kódu, v tomto případě je to "A21NAN22A1N2A1". Jedná se o ztřeštěnou textovku, ve které Federální shromáždění vydalo nový ústavní zákon o vaření pudinku. Ten se může připravovat jen s povolením městského úřadu. V kůži Sinclairisty Václava Bergmanna se vydáváme povolení získat, jelikož chceme pudink zvaný "Amyl" (tak se jmenovala tehdy prodávaná značka) nachystat celému Federálnímu shromáždění. A to za natření známého tanku na růžovo (ve skutečnosti to měl na svědomí umělec David Černý). Naše snaha ale není brána s pochopením a poštveme si proti sobě starostu, pana Kamínka, jenž je za vydávání povolení odpovědný. 

Pudingový prášek Amyl; zdroj: novinky.cz

Divoká obrazovka se jmény autorů

Projev Jakeše zní lákavě

Pudink nad zlato

Mechanismy se jedná o interaktivní prózu. Je nám tedy vždy představen další kus příběhu a několik voleb, kdy pomocí čísla vybereme jednu z nich. Zpravidla nás dále posune pouze jedna z možností a ostatní vedou k nějaké vtipné situaci a neúspěšnému konci, takže častému opakování se nevyhneme, zvlášť když volby jsou nejednoznačné a nedá se moc uhodnout, co je správně. Naštěstí hra není dlouhá a frustrace z neustálého opakování se nestačí objevit. 

Mise nezačíná dobře

Starosta je můj hlavní nepřítel

Začátek hry

Příběh se odehrává v bydlišti autora, v Kostelci nad Černými lesy, kde budeme potkávat příbuzné a známé hlavního hrdiny a také se pohybovat po tamních lokalitách. Autoři popustili uzdu fantazii a dostaneme se tedy do spousty šílených situací. Už jen recept na pudink se skládá třeba z králičího bobku nebo chlupů z vepře a právě tyto ingredience budeme muset během svého putování nashromáždit. 

Na závěrečné obrazovce se dozvíme, že ve druhém díle budeme muset puding uvařit a ve třetím ho dovézt do Prahy. Je vidět, že už od začátku autoři počítali s trilogií. 

Závist ohledně Tetrisu 2

Zajímavý recept

Na motorce Jawa

POSTUP HROU
3, 2, 3, 4, 2, 3, 1, 1, (DEHET), 1, 2, 1, 2, 2, 1
KONEC POSTUPU HROU

Kód je DEHET

Přimluvil se za mě Václav Havel

Vítězství !

Verdikt: Veselá interaktivní próza, v níž je za úkol získat povolení a najít ingredience pro uvaření pudingu. 
Hodnocení: 3/10

1 komentář:

  1. S tím natřením tanku na růžovo není autor zase až tolik vedle, on byl totiž ten tank růžový dvakrát: Poprvé ho natřel skutečně David Černý, po uvedení do původního stavu se však (v poněkud rozporuplném gestu) o další růžový nátěr postarala skupina poslanců. Pak byl tank z místa odstraněn.

    OdpovědětVymazat