pondělí 18. ledna 2021

Hra 506: Akcie a Továrny (1991)


Akcie a Továrny
Vývojář: Roman Valda & Petr Hlado
Vydavatel: RV-Soft & ArtexSoft
Vydáno 1991 pro Atari 8-bit
Žánr: Strategická hra
Počet hráčů: 2 - 6
Stav: Dokončeno

Akcie a Továrny, v textech uváděno také opačně jako Továrny a Akcie, je strategická hra pro více hráčů od brněnských autorů. Ti se přiznávají, že jde o port z počítačů Sharp MZ-800 od Dušana Paroulka, tuto původní verzi se ale ještě nepodařilo vypátrat. 

Autoři hry

Jde o port ze Sharpu

Úvodní přehled firem

Ve hře nejde o nic jiného, než o nakupování a prodej akcií. Najdeme tu řadu firem, od Atari, IBM a Apple, přes Sony a Casio, až po méně známé jako Logo Star, Redifon, apod. Autoři upozorňují, že je velice vhodné sehnat si ke hře i návod, jelikož jinak zobrazované informace a ovládání hráč sám od sebe jen těžko vyzkoumá. A mají pravdu (návod jsem bohužel nenašel). 

Konkurence

Tonda vybírá z nabídky firem

Franta na burze akcií

Ovládání je nastavené na ne úplně standardních klávesách, ale přijít se na něj dá. Stejně tak lze pochopit i základy, jako nákup a prodej akcií, zobrazování informací o jednotlivých firmách či noviny, které vždy na začátku dalšího kola např. ohlásí vyhoření skladů některé firmy. 

Co ovšem znamenají třeba "klepy" (většina firem je má jako mínusové číslo), jak funguje konkurence či k čemu je "materiál", na to se mi přijít nepodařilo. I vítězství jednoho z hráčů přišlo náhle a nečekaně, pravděpodobně protože druhému hráči došly peníze v hotovosti. 

Co píšou v novinách

Franta tuhle hru vyhrál

Sbohem

Verdikt: Bez návodu těžko pochopitelná a celkově nezábavná hra. 
Hodnocení: 1/10

Žádné komentáře:

Okomentovat