středa 24. června 2020

Hra 443: City, oh City (1990)


City, oh City
Vývojář: Michal Novák
Vydavatel: Minos
Vydáno 1990 pro ZX Spectrum
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Jak dává název tušit, v této hře se budeme pohybovat v jednom městě - nicméně nikde není specifikováno v jakém. Zato z instrukcí se můžeme dozvědět, že naším úkolem bude najít dívku jménem Susy a jako správní kavalíři se jí máme pokusit svést. Doufám tedy, že Susy není ta osoba z úvodního obrázku, protože ta vypadá trochu nepřátelsky a ve vlasech má jakési brouky.

Menu

Začátek hry

Babka si stěžuje

Jak je vidět, lokace jsou doplněny obrázky a pohybujeme se mezi nimi pomocí šipek na klávesnici. Jakmile ale chceme provést nějakou akci, musíme příkaz napsat jako v klasické textovce. Parser bohužel není propracovaný a slova nejdou zkracovat a ani moc nechápe synonyma. Slovesa je také nutné psát v infinitivu. Trefit správný tvar příkazu je tedy občas oříšek a bohužel nastává známá situace, kdy víme, co chceme udělat, ale nevíme, jaký příkaz napsat, aby to hra pochopila. 

Příkazy se nedají zkracovat

První hádanka je celkem jasná

Tohle Ataristi neuvidí rádi

Ve hře pak najdeme několik postav, které mají určité problémy, jež nám představí pomocí odvíjejícího se textu nad jejich hlavami. Babka potřebuje pomoci s těžkými taškami, chlápek s rozbitým Trabantem, žebrákovi by se hodil nějaký ten peníz, apod. Vypadá to docela pěkně, ale tyto scény se opakují pokaždé, když na obrazovku vkročíme, což je velká otrava. Aspoň že postavy po vyřešení hádanky zmizí. 

Chlap s rozbitým Trabantem

Za pomoc dostanu číslo konta. Jak štědré!

Vybírání peněz v bance

Mapa není příliš rozlehlá a co se týče navigace, tak obrazovky na sebe příliš logicky nenavazují. Zorientovat se tedy může být trochu problém. Veškeré sebrané předměty lze pak vidět po obou stranách obrazovky. Co se týče obtížnosti, tak hádanky jsou většinou jasné, nicméně je obtížné přijít na některé příkazy - například pro otevření posledních dveří je nutné nejdříve zaklepat, na což lze přijít pouze zoufalým zkoušením všeho. 

Žebrák to zkouší

Důležitá informace

Mapa

POSTUP HROU
Šel jsem k bábě s taškami, pomohl ji (POMOCT PANI) a dostal dopis pro správce. U pomalované zdi jsem sebral kýbl s vodou (VZIT KYBL) a uhasil oheň u jednoho z vchodů (UHASIT OHEN). Vlezl jsem dovnitř (VEJIT) a sebral disketu (VZIT DISKETU). Odešel jsem (VEN), prohledal nedalekou popelnici (PROHLEDAT POPELNICI) a vzal šroubovák (VZIT SROUBOVAK). 

Vydal jsem se do computer hall, kde jsem zapl počítač (ZAPNOUT POCITAC) a vložil disketu (VLOZIT DISKETU), čímž jsem získal HESLO. Dále jsem pomohl člověku s rozbitým autem (OPRAVIT AUTO) a na oplátku se dozvěděl CISLO KONTA. Šel jsem k zeleným dveřím a zkusil vejít dovnitř - použil jsem získané HESLO. Uvnitř jsem sebral vkladní knížku (VZIT KNIZKU). 

Obměkčuji správce Plzničkou

Můj nový kamarád mi dal klíč

Jak se dostat dovnitř?

Konečně jsem mohl jít do banky, kde jsem vybral peníze (VYBRAT PENIZE; CISLO KONTA). Peníze jsem daroval žebrákovi (DAT PENIZE), za což jsem získal informaci, že správce má klíče a sedí v hospodě. V bance jsem si vybral další peníze a šel do hospody. Zde jsem správcovi nejprve koupil pivo (KOUPIT PIVO) a pak mu předal dopis (DAT DOPIS), za což jsem získal klíč (VZIT KLIC). 

Ještě naposledy jsem v bance vybral peníze a šel do květinářství koupit květiny (KOUPIT KVETINY). Došel jsem až ke dveřím se srdcem, zaklepal (ZAKLEPAT), vešel (VEJIT) a získal srdce mé milované Susy (DAT KVETINY; POLIBIT SUSY). 
KONEC POSTUPU HROU

Susy má jako každá žena ráda kytičky

Zaskóroval jsem !

Vítězství !

Verdikt: Originální textovka doplněná obrázky. Pro vyšší hodnocení jí ale chybí hlavně lepší parser. 
Hodnocení: 3/10

2 komentáře:

  1. Heslo se s každou hrou mění, může nabývat těchto hodnot:

    "minos","ruprt","koule","mozek","forum"

    OdpovědětVymazat