pátek 13. prosince 2019

Hra 387: Akcionář 2 (1990)


Akcionář 2
Vývojář: Jiří Kadlec & Jakub Hynek & Jan Hanousek
Vydavatel: InfoSoft, od roku 1992 Proxima Software
Vydáno 1990 pro ZX Spectrum
Žánr: Strategická hra
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Přímé pokračování hry Akcionář (1986) - i tentokrát je cílem rozšířit náš kapitál, kdy začínáme s $20.000 a chceme dosáhnout na $1.000.000, na což máme maximálně 48 měsíců, respektive kol. Jelikož se nám nechce chodit osobně na burzu, budeme vše ovládat na dálku přes náš nově pořízený počítač IBM PC, který vidíme na obrazovce. Stačí jen najmout agenta, který bude vše vyřizovat za nás a jen mu zadávat příkazy z našeho sídla v New Yorku.

Hlavní menu s běžícím textem
Na svém IBM PC-AT zadávám příkazy
Přehled cen akcií na jednotlivých trzích

Příjemné je, že si v hlavním menu můžeme navolit vlastní ovládací klávesy, kdy nám stačí pouze tři a to pro pohyb nahoru, dolů a potvrzení. Poté již stačí zadat svoje jméno, pod kterým se případně zapíšeme do tabulky nejlepších skóre a můžeme se směle vrhnout do obchodování.

Na začátku každého měsíce (kola) vidíme několik obrazovek. Nejprve se dozvíme naše aktuální skóre a změnu skóre a na další obrazovce přehled cen akcií čtyř firem - je tu zbrojařská společnost Smith & Wesson, hardwarový Amstrad, automobilové BMW a aerolinie Air France. Zároveň tu máme čtyři trhy - USA, Británii, NSR (Západní Německo) a Francii, kdy ceny se většinou mírně liší, na čemž se dá také vydělat. Pokud ovšem chceme obchodovat jinde, než v USA, musíme si ještě najmout a každý měsíc platit další agenty.

Na základě dostupných informací pak můžeme nakupovat či prodávat akcie, vkládat peníze na svoje konto ve Švýcarsku (menší zisk z úroků, ale větší jistota, že o peníze nepřijdeme, nicméně pro manipulaci s penězi potřebujeme platit agenta i tam), najímat a propouštět agenty, zobrazovat si informační přehled či ukončit současný měsíc a pokročit dále.

Nakupování akcií společnosti Air France
O událostech ve světě se dočteme v tisku
Jsem máslo

Po ukončení kola se dozvíme měsíční vyhodnocení - výdaje na agenty, měsíční úroky, přehled vyplacených dividend a nakonec celkovou bilanci, kolik peněz jsme měli a momentálně máme v bance. Na začátku dalšího kola se vygenerují náhodné události, jež zjistíme pomocí zpráv z tisku. Ty jsou buď negativní (nespolehlivost či omezení prodeje zbraní, boj o trh s JZD Slušovice, obliba Škody Favorit, havárie letadla, postavení podmořského tunelu) či pozitivní (vyvinutí nového druhu zbraně, stávka železničářů, zakoupení nadzvukových letadel, atd.) a ovlivňují tak vývoj cen akcií. 

Pokud jde vše dobře a firmě se daří, získáváme vysoké dividendy. Pokud ale dojde k několika negativním událostem za sebou, může se klidně stát, že společnost zbankrotuje, čímž všechny akcie ztratí na hodnotě a přijdeme o ně. Zároveň může kdykoliv zkrachovat americká banka, načež přijdeme o všechny peníze na účtu. Přijít na mizinu tu opravdu není problém a chvilku mi trvalo, než jsem přišel na vhodnou taktiku, se kterou jsem byl schopný hru dohrát. 


Přehled o stavu k 30. měsíci
Americká banka zbankrotovala a přišel jsem o uložené peníze
Nestihl jsem našetřit dostatečný počet peněz

I s vhodně zvolenou taktikou ale není úplně lehké cílové částky dosáhnout a kapitál začne exponenciálně stoupat až v posledních měsících. Nakonec jsem byl schopný vyhrát během 46 měsíců, čili mi 2 tahy ještě zbývaly. Na konci se můžeme pokochat pohledem na kufřík plný bankovek a zároveň se zobrazí pěkné závěrečné zhodnocení s grafem vývoje našeho kapitálu v průběhu času. 


Můj kufřík s milionem dolarů !
Bohužel peníze jsou jen virtuální
Závěrečné vyhodnocení s grafem mého majetku

Verdikt: Velký krok kupředu oproti prvnímu dílu, zvlášť co se týká zpracování. 
Hodnocení: 4/10

3 komentáře:

  1. Ke hře je i cheat, vyšel v ZX Magazínu 1/1996.
    Stačí na konto ve švýcarsku uložit sumu 210868 (pamatuje se to dobře, když si uvědomíte. že je to známé datum), a to i když tolik peněz nemáte (po oznámení počítačem zadejte na druhý pokus klidně nulu).
    Na účtu se objeví 500 000.
    Pokud chcete provést cheat podruhé, převeďte nejprve peníze do NBA.
    Pak jen zvolit položku Další měsíc...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je dobrý cheat, závěrečný graf vypadá zajímavě :)

      Vymazat
  2. Ještě jsem si vzpomněl, že reedice od Proximy měla sice hudbu od Scalexe navíc (z Orfea), ale taky nějakou novou chybu, kdy se při hraní hroutila (zapomněl jsem, při jaké přesně příležitosti).

    OdpovědětVymazat