středa 31. července 2019

Hra 346: Tetris (1989)


Tetris
Vývojář: Vlastimil Veselý & Libor Bedrlík & Ladislav Gavar
Vydavatel: VBG Software
Vydáno 1989 pro PMD 85
Žánr: Puzzle
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Tetris je legendární hra, kterou zná snad úplně každý. Původní verze vznikla v roce 1984 na sovětský počítač Electronika 60, hra se ale proslavila až v následujících letech, kdy vznikaly porty na více rozšířené platformy (DOS 1986, ZX Spectrum 1987, Amiga 1988, atd.). Vývojáři z VBG Software neváhali a předělali hru také na československý počítač PMD 85. 

Menu
Základní informace
Začátek hry

V menu si lze vybrat ovládání na joysticku či klávesnici, kdy si lze také zvolit vlastní ovládací klávesy, což je vždy plus. Potřebujeme pět kláves pro posun vlevo, posun vpravo, otočení kolem středu, otočení svisle a urychlený sestup kostičky. Ano, oproti originálnímu Tetrisu lze provést i tzv. "stranové otočení kostky", což hru ulehčuje. Před začátkem hry si pak zvolíme, zda chceme tuto možnost nechat aktivní (varianta "A"), nebo ne (varianta "B"). 

Jednou z možností je též "barevný provoz", kdy si lze zapnout barvy (nutné aktivovat i v emulátoru), což hru hned rozjasní.


Získal jsem první stovku bodů
Čekání na "dlouhou"

Hra vždy začíná na obtížnosti "0", což je ta nejpomalejší. Cílem je samozřejmě získat co nejvyšší skóre a zapsat se do tabulky nejlepších. Skóre se tady počítá trochu zvláštně - za dokončenou řadu nic nedostaneme, ale prostě jen za každou kostičku, kterou se nám podaří položit, dostaneme jeden bod. Jakmile získáme dalších 100 bodů, tak se obtížnost (tzn. rychlost padání kostičky) zvýší. Už obtížnost "7" je docela těžká, ale na obtížnosti "8" jsem skončil. To už dají jen opravdoví mistři. 

Je škoda, že plocha s kostičkami zabírá jen malou část obrazovky a také bych uvítal, kdyby tam na pozadí byly pruhy ve dvou barvách, aby bylo přehledněji vidět, kam kostička dopadne. Jinak je ale hra slušně plynulá a hraje se dobře.


Obtížnost "8" už je nehratelná
Zápis do tabulky nejlepších

Verdikt: Poctivý port legendárního Tetrisu, který oproti originálu nabízí variantu hry se svislým otáčením kostiček. 
Hodnocení: 4/10

1 komentář:

  1. Já se dostal do obtížnosti 9 a myslím si, že nejsem opravdový mistr :-). Ale pak už to padá moc rychle.

    OdpovědětVymazat