úterý 23. července 2019

Hra 344: Super Husa (1989)


Super Husa
Vývojář: Jiří Bernášek
Vydavatel: BeWeSoft
Vydáno 1989 pro Atari 8-bit
Žánr: Plošinovka
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Po hrách Přízrak Nuly (1988) a Robot Karel (1989) přichází BeWeSoft s další barevnou arkádou. Ani zde se nedozvíme žádný příběh a jsme rovnou vrženi do hry, kde ovládáme vejce, jež se musí prokousat přes bludiště plné nástrah a sebrat všechny husy, kterých je celkem 16. Zatímco většina jich čeká na místě, některé se pohybují po určité trase a musíme si na ně počkat ve vhodné lokalitě.

Začátek hry
Mapa bludiště
První husa je na dosah

Vejce má omezené možnosti pohybu - působí na něj gravitace a nemůže skákat. Zároveň po "schodech" nemůže na rozdvojeních chodit dolů. Aby toho nebylo málo, všude na něj číhají zelené breberky, kdy jediný jejich dotek znamená ztrátu jednoho z pěti životů a přemístění vejce na startovní pozici.

Ovládání je řešeno pouze třemi klávesami - pohyb doleva a doprava a vyvolání mapy, která je klíčová - můžeme na ní vidět jak celé bludiště, tak aktuální pozici vejce (blikající tečka) a pozici všech zbývajících hus (bílé obdélníčky).

Vlevo je nápis "Baf", ale kam dopadnu, když udělám krok doleva, to netuším
Díky "žebříku" s šipkami se vejce může dostat nahoru
Musím skočit do díry pode mnou

I když je na mapě přítomné políčko s nápisem "Exit", tak se k němu nemůžeme dostat a slouží pouze ke zmatení hráče. Cílem je opravdu sebrat co nejvíce hus, ideálně všechny, za což získáváme body do skóre, konkrétně 10000 za jednu husu. Problém ale je, že toto skóre se postupem času snižuje, takže jsme nuceni dohrát hru co nejrychleji. Za dokončení pak dostaneme další bonus a můžeme se zapsat do tabulky nejlepších výsledků.

Tahle husa mi přilétne sama, stačí počkat na vhodném místě
Tak odsud už není cesty pryč
Falešný východ

Obrazovky na sebe na okrajích navazují - půjdeme-li tedy doprava a dojdeme na okraj, ocitneme se zase nalevo. To stejné i vertikálně. Najít správnou cestu není vždy úplně jednoduché a chce ho slušný orientační smysl. Hru bych označil jako logickou plošinovku. Najít všechny husy napoprvé chvíli zabere a rozhodně na to padne více jak pět životů. Po zorientování se v bludišti se ale dá hra dohrát do 15 minut.

Zbývá mi už jen poslední husa uprostřed mapy
Vítězství !
Zapsání se do tabulky nejlepších

Verdikt: Vejce je zvláštní postava a uvítal bych nějaký příběh, nicméně mě hledání cesty v bludišti bavilo, k čemuž přispěla i přiměřená obtížnost. Zatím nejlepší hra od BeWeSoftu.
Hodnocení: 4/10

Žádné komentáře:

Okomentovat