úterý 16. července 2019

Hra 341: Something Happened: Level One: "Susan" (1989)


Something Happened: Level One: "Susan"
Vývojář: Peter Machala
Vydavatel: Peter Machala Software (PET)
Vydáno 1989 pro ZX Spectrum
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Po své prvotině Mayday (1989) přichází Peter Machala s další z nekonečné řady hackovacích textovek inspirovaných Podrazem 3 (1986). Podtitul je 'Level One: "Susan"' a jak už víme, o pár let později vzniklo i pokračování. 

Omluva
Zápletka #1
Zápletka #2

Příběh se točí okolo nového druhu zločinu - obchodu s lidskými orgány. Čas od času zmizí nějací lidé a největším podezřelým je společnost "Break it up company", která prý orgány prodává bohatým lidem. My se zhostíme nevinného programátora Johna Withoutnama (Honza Bezejmenný), který si žije svým poklidným životem v New Yorku, načež se 6. května 1989 stane nepříjemná událost. Jeho kamarád Peter mu zavolá, že prý viděl Johnovu přítelkyni s nepřítomným výrazem, kterak ji dva muži odvážejí autem, čili samozřejmě musíme přijít věci na kloub a dívku zachránit.

Začátek hry
Zpráva od kamaráda Petera
Nestihl jsem ji zachránit

Hra se ovládá jako klasická hackovací hra - můžeme přijímat hovory a volat na čísla, čímž zjišťujeme další informace a stopy, lámeme šifry a snažíme si spojit vše dohromady. Čísla se zde náhodně generují a legendární šifra z Podrazu 3 s ASCII znaky je tady ještě trochu ztížena tím, že číslice v každém čísle jsou přehozené, na což jsem měl problém přijít. Stejně tak mi až po delší době došlo, že jméno hrdinovy přítelkyně se dozvím jedině z úvodní obrazovky, resp. je v názvu hry. 

Jméno "Susan" je zmíněné pouze na úvodní obrazovce hry
Asi nejtěžší část hry, kdy musíme prohodit číslice v každém čísle a pak hledat v ASCII tabulce
Arab nakupoval

V pravém horním rohu vidíme běžet časový limit, kdy máme přesně 20 minut na dokončení hry, jinak naši milou zabijí. To není mnoho a pravděpodobně se to nikomu na první pokus nepodaří dohrát. Nevím, zda-li to nebylo jen emulátorem, ale hra dost citlivě reagovala na stisky kláves, takže místo jednoho čísla se jedním stiskem napsala dvě, apod., což bylo neskutečně otravné. 

Po skončení hry tu nalezneme ještě několik obrazovek, kam autor vměstnal třeba inzertní rubriku nebo uspořádal soutěž s úryvky knih, kdy hráči měli uhodnout správný název díla a odpovědi poslat poštou na jeho adresu. Docela by mě zajímalo, zda se někdo této soutěže zúčastnil.

Seznam místních společností obsahuje pár podezřelých názvů
Peníze pošlu... určitě...
Rick přispěchal s klíčovým číslem

POSTUP HROU
Vzal jsem zvonící telefon a od svého přítele Petera Danbyho jsem zjistil jméno své přítelkyně (Petingoová je příjmení, jméno Susan je nutné najít na úvodní obrazovce hry). Zavolal jsem na informace (300-11-111) a zjistil číslo CISLO1 na "PETER DANBY", CISLO2 na "SUSAN PETINGOOVA" a CISLO3 na "BREAK IT UP COMPANY", což byla společnost zmíněná na začátku. Přerušil jsem hovor (v emulátoru Ctrl+A). 

Zavolal jsem na číslo Susan (CISLO2) a ujistil se, že je nezvěstná. Spojil jsem se s BIUC (CISLO3) a rozluštil kód - stačilo u každého čísla prohodit číslice (08->80, 96->69, apod.) a pak najít v ASCII tabulce odpovídající písmena. Jako jméno pacienta jsem zadal "SUSAN PETINGOOVA" a zjistil, že byla přijatá dne 6. 5. 1989 na oddělení číslo 12. 

Seznam pacientů
Susan byla propuštěná
Můj budoucí vrah Breaker

Zavolal jsem Peterovi (CISLO1) a ten mě odkázal na Ricka Irvinga a "Computing Centre of USA". Zjistil jsem si na informacích číslo na Ricka (CISLO4) i do společnosti (CISLO5). Zavolal jsem Rickovi (CISLO4) a ten mi prozradil, že Susan, respektive její "pečeň a srdce", jsou určeny pro jednoho nemocného Araba. Jediná možnost je prohlásit ji za nemocnou. 

Spojil jsem se s CCoU (CISLO5), jméno "Rick Irving", město "New york". Na seznamu jsem našel dvě podezřele znějící společnosti - "Break it down company" a "BIUC Consultants". Zjistil jsem na ně čísla (CISLO6 a CISLO7). Zavolal jsem na BIUC (CISLO7) a jako orgány zadal "PECEN SRDCE". Dozvěděl jsem se název choroby "Cricetomys Gambianus". 

Zavolal mi Rick a prozradil mi nové číslo (CISLO8). Zavolal jsem na něj, číslo oddělení "12", seznam ze dne "06-05-1989". Zjistil jsem pořadové číslo Susan - 1719. Spojil jsem se s Break it down company (CISLO6), číslo "1719", choroba "Cricetomys Gambianus". Susan byla propuštěna a zachráněna. Zvedl jsem telefon, načež se mi ozval "můj budoucí vrah" Breaker.
KONEC POSTUPU HROU

Vítězství !
Následuje inzertní rubrika
A dokonce i literární soutěž

Verdikt: V podstatě jen další průměrná "Podrazovka", která je zajímavá zápletkou točící se okolo obchodu s orgány. 
Hodnocení: 3/10

2 komentáře:

  1. Cricetomys gambianus je krysa obrovská, též křečkomyš gambijská.
    Tak doufám, že to není nakažlivé :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj tu autor, dík za článok mňa samého niektoré detaily prekvapili ;-) a nie, nenapísal myslím nikto. :-)

    OdpovědětVymazat