středa 20. června 2018

Hra 217: Videostop (1989)


Videostop
Vývojář: Jiří Bernášek
Vydavatel: BeWeSoft
Vydáno 1989 pro Atari 8-bit
Žánr: Hazardní
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Zdejší dlouhodobí čtenáři již ví, jaký názor mám na hry, jež si berou inspiraci z televizního pořadu Videostop - je to asi nejjednodušší hra, kterou můžete naprogramovat a zároveň je to také největší nuda pro hráče, který pouze zírá na měnící se tři čísla na obrazovce a snaží se zmáčknout klávesu v momentě, kdy jsou tam dvě nebo tři stejná, za což získává body. 

Měli jsme tu už několik pokusů na toto téma, např. Videostop (1986) pro Spectrum a většinou si tyto hry odnesly nejnižší hodnocení. Může si Videostop od BeWeSoftu (mimochodem v budoucnu se s tímhle jménem ještě několikrát setkáme) odnést vyšší hodnocení? 

Začátek hry
Trefil jsem 3 stejné a získal prémii

Bohužel nemůže. Měnící se duha na pozadí mě nijak neoslnila a hudba hrající celou dobu hry zní spíše jak změť náhodných tónů, než nějaká chytlavá melodie. Jinak je vše při starém - na začátku si můžete zvolit obtížnost, která určuje jak rychle se kostky budou měnit (1 je nejnižší). Poté máte 9 pokusů na to získat co nejvíce bodů, přičemž začínáte s osmi a pokud trefíte stejné kostky, body se vám vždy zdvojnásobí. Pokud se netrefíte, spadnete na polovinu. Pokud trefíte tři stejné, vyskočí nápis "Prémie" a dostanete trojnásobek současných bodů. Nutno dodat, že tento nápis tam zůstane viset a to až do doby, než začnete novou hru (bug). 

Celkem jsem získal 3456 bodů

Verdikt: Klasický videostop, který nepřináší nic nového ani zajímavého. 
Hodnocení: 1/10

6 komentářů:

  1. S tou prémií to možná bug není. Pokud si pamatuju dobře, tak ve skutečném videostopu, to byla nějaká drobná cena navíc. Takže to nejspíš jen kopíruje chování předlohy...

    OdpovědětVymazat
  2. Máš veľké šťastie, že týchto hier ako je Videostop sa veľa nedochovalo do dnešných dní. Ono sa dá povedať, že Videostop bolo v našich končinách niečo také ako "Hello, World!" v oblasti tvorby hier. Jednoduchý princíp, ktorý svižne fungoval aj v Basicu. K tomu treba ešte prirátať hry typu Bombardér a Wurmi, ktorých tu boli tiež mraky. Ja sám som v tej dobe urobil v Basicu každú z týchto hier. A nebol som jediný. To bol vtedy taký štartovací balíček do začiatkov programovania :) Tie moje verzie sa našťastie nedochovali :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasné no, v těch 80. letech byly ty hry často prvotiny autorů, kteří se na tom učili programovat. Jsem ale docela rád, že už jsem v 90. letech, kdy se už takovéhle kousky skoro nevyskytují a díla jsou daleko komplexnější.

      Vymazat
    2. Nech být, já svoje prvotiny v BASICu začal tvořit v roce 1992. :-)

      Vymazat
    3. Takže se máme těšit na Videostop od Pavera, rok 1992? :)

      Vymazat
    4. Myslím, že i na něj došla řada. :)

      Vymazat