pátek 10. května 2024

Hra 947: Chobotnice (1988)


Chobotnice
Vývojář: Petr Kovařík
Vydavatel: KovSoft
Vydáno 1988 pro ZX Spectrum
Žánr: Arkáda
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Arkádová hříčka od KovSoftu (Na Hradě Straší (1990), Smith IV (1990) a další) inspirovaná sovětskou digitální hrou Elektronika - Tajemství oceánu. Ujmeme se potápěče, který se musí vyhnout pohybujícím se chapadlům chobotnice, dojít k truhle s mincemi, pár jich vzít a vrátit se zpátky na břeh. Během jedné cesty lze vzít maximálně tři mince. Po návratu se nám jejich počet přičte do celkového skóre a můžeme jít znovu. 

Ovládací klávesy jsou pouze dvě a to trochu atypicky mezerník pro pohyb doprava a backspace pro pohyb doleva. Na rozdíl od předlohy tu nemáme více potápěčů, ale na vše nám musí stačit jediný život, navíc se chapadla pohybují až příliš rychle a máme omezenou kapacitu vzduchu, tzn. doby kdy můžeme být pod hladinou, takže sebrat byť jen jednu minci je oproti předloze o dost těžší. Během hry neustále hraje skladba Yesterday od Beatles. 

Začátek hry

Mince sebrány, teď rychle zpět

Původní digihra; autor: Perepelin30, Wikipedia

Na více nemám nervy

Verdikt: Předělávka jednoduché digihry se úplně nepovedla, protože postava i chapadla chobotnice se pohybují příliš rychle a obtížnost je tak příliš vysoká. 
Hodnocení: 2/10

2 komentáře:

  1. Tahle hra nebyla nikdy šířena. Její jediný smysl byl, vyzkoušet si programování ve strojáku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za její šíření budu asi zodpovědný já:) - byla to jedna z her z kazety co nám (jako Hernímu archivu) přinesl Váš kolega na Bytefest abychom z ni zachránili nějaké jeho spectrácké programy. Po tom, jsem mu všechny programy, co mi zdárně povedlo zachránit, i posílal zpátky a zároveň jsem se ho ptal, jestli by bylo možné s ním a s Vámi udělat historický rozhovor. Bohužel mi ale neodpověděl :(. Takže se ptám alespoň vás! Bylo by totiž moc super, kdyby k vaším hrám, co jsme zachránili byl i nějaký dobový kontext přímo od autorů. Předem díky za odpověď!

      Vymazat