sobota 18. května 2024

Hra 950: Gamebox (1994)


Gamebox
Vývojář: Vladimír Chvátil & Radim Křivánek
Vydavatel: Vláďa & Rumun
Vydáno 1994 pro DOS / Windows
Žánr: Arkáda
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Gamebox je sbírka menších her, kterou spolu s R. Křivánkem vytvořil Vladimír Chvátil (Cervii (1993), Fish Fillets (1997), Original War (2001), Fish Fillets 2 (2007)). Podle stáří jednotlivých souborů se dá odhadnout, že jednotlivé hříčky vznikaly převážně v průběhu roku 1992, ale finální podoba programu jakožto "bedýnky her" byla dokončena až na začátku roku 1994. 

Po spuštění musíme nejprve zadat svoje jméno, což je použito pro ukládání a nahrávání našich výsledků. V hlavním menu pak vidíme přehršel prvků - animované jméno hry, přehled her, hodiny s aktuálním časem, jméno hráče, okno s posuvným textem se vzkazy od autorů a dole ovládací menu. 

V menu lze vybrat "Play", "New player" (pro změnu hráče), "Sound" pro ovládání zvuku, "Top 14" pro zobrazení tabulky nejlepších hráčů pro aktuálně vybranou hru, "Masters" pro celkovou tabulku hráčů (více níže), "Info" pro zobrazení instrukcí pro vybranou hru a "End" pro ukončení programu. Volbu provádíme stiskem naznačené klávesy, pokud stiskneme jakoukoliv jinou, tak se zobrazí celkové instrukce ke Gameboxu. 

Instrukce

Bomber

V Housence můžeme potkat zajímavé potvůrky

Průběh Housenky

Na výběr máme z následujících her:
  • Bomber - v podstatě hra Bombarder, s vrtulníkem shazujeme bomby na město pod námi a snažíme se ho kompletně zničit, načež se přesuneme do další úrovně. Název města je náhodně generovaný. Nutno říci, že už druhé město je velmi těžké vyčistit. 
  • Housenka - asi nejzajímavější hříčka. Samozřejmě se v základu jedná o Wurmiho, ale s řadou rozšíření. Na herní ploše můžeme se svojí housenkou sežrat několik potvůrek, jejichž efekt musíme objevit. Např. na šneky můžeme pouze z jedné strany, jinak do nich nabouráme. Na lebky si troufneme pouze po snězení rostliny Lebkovníku. Elektrických potvor se lze dotknout pouze když nejiskří. Další potvory nás zrychlí, zpomalí či nás zmatou a změní ovládání. 
  • Space Invaders - jedna z největších herních klasik bez větších změn. Nepřátelé jsou v pozdějších úrovních rychlejší a hlavně kadence jejich střelby se výrazně zvyšuje. 
  • Šaratica-run - po vypití minerální vody Šaratica se nám začalo chtít na záchod. Hratelnost je primitivní - po obrazovce chaoticky pobíhá záchodová mísa a my ji musíme s naší postavou v časovém limitu chytit. Ostatních předmětů si nemusíme všímat. 
  • Tetris - další velká klasika bez větších překvapení. Rychlost hry se postupně zvyšuje a bohužel nevidíme následující kostičku. 
  • Yellow Submarine - se svojí žlutou ponorkou se musíme potopit a sežrat co nejvíce ryb, které produkuje "Bastard". Překážkou je nejen křižník házející do vody hloubkové pumy, ale také klesající hladina kyslíku, stupeň poškození a hlavně palivo, které spotřebujeme při každém pohybu. To by mělo jít doplnit pomocí "inkoustu", ten jsem ale nikdy neviděl. Ponorka se také občas podivně zasekává, možná o neviditelné prvky. Celkově tato hříčka působí trochu zabugovaně. 
  • Panther - ovládáme dělo pohybující se v dolní části pouze po horizontální ose. Naším cílem je ubránit město před útoky nepřátelských tanků přijíždějících shora. Vtip je v tom, že se musíme nejen správně postavit, ale také vhodně zvolit vzdálenost kam chceme střílet, což je znázorněno čarami po stranách obrazovky. Střílet ale musíme lehce před tank, protože chvíli trvá, než projektil doletí. Hra je rozdělena na mise, kdy postupně přibývá počet nepřátel. 

Space Invaders

Instrukce pro Šaratica-run

Snažím se dostihnout záchodovou mísu v levém horním rohu

Tetris

Konkurence v Tetrisu je velká

Pro každou hru se ukládají nejlepší výsledky samostatně. Najdeme tu "Gold fourteen" čili nejlepších 14 výsledků a "Silver fourteen", což je jen označení pro hráče na 15. až 28. příčce. Poměrně slušná motivace ale je, že tu najdeme i tabulku "Masters", což je v podstatě tabulka celkového umístění. Za první místo v každé hře můžeme získat 400 bodů, za druhé 370 a tak dále. Pokud tedy chceme být celkovými vítězi, musíme být dobří ve všech hrách. 

Tabulky jsou obsazené nejen samotnými autory, ale také jejich kamarády a nutno říci, že jejich výsledky jsou občas úctyhodné. Nakonec jsem se dokázal vyšplhat až na celkové druhé místo, ale "Lahoroviče" jsem z první příčky nesesadil. 

Doplnění - skóre hráčů se dokonce sdílelo na lokální síti v učebně vysoké školy, kde autor studoval, hráči tedy mohli zápolit na více počítačích a vše se ukládalo na jedno místo, díky čemuž motivace se zlepšovat ještě rostla. 

Instrukce pro Yellow Submarine

Vzhůru na rybičky

Panther

Celková tabulka "Masters"

Verdikt: Sbírka více či méně povedených hříček. Bodík k hodnocení přidávám kvůli tabulce nejlepších hráčů, která slušně motivuje rozehrát hry znovu a dosáhnout na lepší výsledek. 
Hodnocení: 4/10

Žádné komentáře:

Okomentovat