neděle 10. dubna 2022

Hra 662: Indiana Jones a Dobyvatelé (1992)


Indiana Jones a Dobyvatelé
Vývojář: Jiří Doležal (+Gama Software)
Vydavatel: J. H. C. S. (Jan Hanousek Computer Software)
Vydáno 1992 pro ZX Spectrum
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Jakožto Indiana Jones se v roce 1939 ocitáme v Praze, kde se snažíme vyhýbat příslušníkům Gestapa. Naším cílem bude najít legendární Svatováclavskou korunu, jelikož podle jedné staré pověry každý cizinec, který si ji nasadí na hlavu, do roka zemře. A to zní jako skvělá příležitost zbavit se pana Hitlera

Seznam příkazů

Příběh

Začátek hry

Schéma ovládání je tentokrát velmi jednoduché - kromě klasických příkazů pro pohyb tu najdeme už jen POPADNI a UŽIJ, přičemž příkazy se aktivují stisknutím jediné klávesy. Už do dává tušit, že hra nebude příliš komplexní a obtížná. Při braní a používání ani není třeba specifikovat předmět, program si ho doplní automaticky. 

Ty směry nějak nesedí...

Bič na náhrobku v židovském hřbitově?

Kde asi vetešník vzal takovéhle informace?

Během svého putování se podíváme na mnoho míst z tzv. Královské cesty, tzn. na Staroměstské náměstí, Karlův most a okolí hradu. Lze ale také nasednout do tramvaje a nechat se odvést k Waldesce, dnes Koh-i-noor, kde se nachází bydliště autora, což je také doprovázeno odpovídajícím komentářem. 

Hra končí poměrně zvláštním způsobem, kdy vlastně svůj úkol nesplníme a koruna se dostane nejprve k prezidentovi Háchovi a poté k Heydrichovi. Na závěrečně obrazovce autor uvádí i názvy svých dalších textovek - "Fantomas, Pán Světa", "Milion", "Grand Prix", "Teenage Mutant Hero Turtles", "Moon man", "Ruleta+" a "Podraz XY". 

Bydliště autora

Mapa

POSTUP HROU
Sebral jsem (P) žebřík a peníze, se kterými jsem došel k synagoze a dostal tip na vetešníka. U zdi hřbitova jsem použil (U) žebřík a na hřbitově našel bič, s jehož pomocí jsem odstranil strážce pořádku a dostal se na Staromák. Ve vetešnictví jsem za peníze dostal tip, takže jsem se vrátil na most a šel dolů, do tajného úkrytu, kde jsem našel Svatováclavskou korunu. S tou jsem došel k hlídce a ta mi ji sebrala. 
KONEC POSTUPU HROU

Na Kampě je skryto mnoho pokladů

Úkol zůstává nesplněn

Vítězství!

Verdikt: Velmi krátká a jednoduchá textovka s Indiana Jonesem odehrávající se v Praze. 
Hodnocení: 2/10

1 komentář:

  1. Byl jsem upozorněn na doplňující článek od autora http://dexovo.cz/indiana-jones-a-dobyvatele.php

    OdpovědětVymazat