sobota 3. července 2021

Hra 562: Kickboxer (1991)


Kickboxer
Vývojář: Peter Martiš
Vydavatel: GigaSoft
Vydáno 1991 pro Atari 8-bit
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Akční textovka, kterou se autoři z Trnavy nebáli označit jako "dosud nejkvalitnější slovenskou textovou hru", se podle úvodního textu komerčně distribuovala. Hra je rozdělena na tři části - v první je úvod (ovšem překvapivě bez jakékoliv hudby) a další dvě obsahují samotnou hru, přičemž po dohrání první půlky se nám na základě předmětů v inventáři vygeneruje heslo, které pak musíme zadat pro vstup do druhé poloviny. Toto nepohodlné řešení bylo použito pravděpodobně kvůli nedostatku paměti.

Logo GigaSoftu

Sebevědomí autorům nechybí

Instrukce

Zápletka je jako z filmu z 80. let - jakožto mistry světa v kickboxu nás kontaktuje CIA a nabídne nám spolupráci. Po tvrdém tréningu vyčkáváme ve své vile, když v tom nám zazvoní telefon a tím také začíná hra. Velmi záhy se dostáváme do kanceláří CIA, kde nám náš šéf zadá první úkol. Za podivných okolností byly ukradeny plány nového superletadla, které by "ti zlí" mohli využít k získání vzdušné převahy po celém světě. Stopy ukazují na práci ninjů, resp. na nejznámějšího zločince Asie - Tian' t' Shina. Vydáváme se tedy do Hong Kongu získat dokumenty zpět. 

Příběh

Začátek hry a neužitečný příkaz POMOC

Šéf mi zadává misi

Hru ovládáme psanými příkazy, na které si budeme muset přijít sami. Dají se zkracovat na první tři písmena a musí se zadávat s diakritikou, přičemž názvy předmětů obsahují i méně obvyklé znaky jako je "Ľ" či "Ä". Z příkazů tu máme PRESKÚMAJ, VEZMI, POLOŽ, POUŽIJ, KÚP, OTVOR, NASTUP, ZDVIHNI, SPI, UPRATAJ, VYLEZ, KOPAJ, PRIVIAZAJ a také příkaz POMOC, který ovšem příliš užitečný není. 

Nepořádek je třeba uklidit

Už chápu, za co mě tak dobře platí

Konec první části a heslo

Většinu času budeme s někým bojovat, na hodně místech se tedy dá zemřít a to hlavně ve druhé části, kde akce graduje. Během hry získáme velký arsenál zbraní včetně dýmovnice, granátu, nunčaků či katany. Některé najdeme, zbytek si budeme muset koupit v obchodě v Hong Kongu. Bohužel se může stát i to, že nějaký předmět, potřebný až později, zapomeneme sebrat a dozvíme se to až později. Zásek hrozí i na konci první části, kdy se mi nepodařilo zjistit, jak objevit v kontejneru lano, to se dá naštěstí sebrat i bez toho. 

Na závěrečné obrazovce se dozvíme heslo 619610 do další hry, tak uvidíme, zda se bude dát někde použít. 

Zákop vyčištěn

Takže šipky jsou vlastně k ničemu

Mapa

POSTUP HROU
Vzal jsem telefon (ZDV TEL) a vyspal se (SPI). V obýváku jsem sebral otvírák na konzervy (VEZ OTV) a v kuchyni se najedl z konzervy (OTV KON). Odešel jsem z bytu, venku našel bankovku (VEZ BAN) a nastoupil do taxíku (NAS), který mě odvezl k šéfovi. Ten mi zadal misi a já odletěl do Hong Kongu. 

Na trávníku přistávací plochy jsem našel obvaz (VEZ OBV). V odbavovací hale na mě čekal kolega, který mi předal revolver (VEZ REV), list (PRE LIS) a peníze (VEZ PEN). Nastoupil jsem do taxíku (NAS) a odjel před hotel. Zde jsem sebral dýku (VEZ DÝK) a nebezpečné chlapíky rozstřílel revolverem (POU REV). Ránu jsem ošetřil obvazem (POU OBV) a pokračoval do obchodu se zbraněmi, kde jsem nakoupil granát (KÚP GRA), tarasnici (KÚP TAR) a dýmovnici (KÚP DYM). 

Šel jsem před svůj pokoj v hotelu a použil dýmovnici (POU DYM). Ninja jen simuloval, a tak jsem ho dorazil dýkou (POU DÝK). Poté jsem nepořádek uklidil (UPR) a v koupelně sebral zrcadlo (VEZ ZRK). Když jsem odcházel, dorazil poslíček s dopisem (PRE DOP). Šel jsem ještě znovu do obchodu se zbraněmi a koupil Škorpión (KÚP ŠKO) a infračervené brýle (KÚP OKU). V uličce jsem nasedl do malého auta (NAS) a dojel k domu zločince. U kontejneru jsem sebral lano (VEZ LAN) a uprostřed zdi vylezl nahoru (VYL). V ovocném sadě jsem se vydal na západ.
KONEC PRVNÍ ČÁSTI

Cestu si sem našel i Ivan Drago

Jak paralyzovat pilota? No přeci zrcadlem !

Na trezoru je nalíčená past

heslo pro druhou část: 751203/90909090909090

ZAČÁTEK DRUHÉ ČÁSTI
Na posečené louce jsem použil tarasnici (POU TAR) a zbavil se střílny. Pokračoval jsem na západ, od chlapíků získal náboje (VEZ NÁB) a hned dobil revolver (POU NÁB). U zákopu jsem odjistil granát (POU GRA) a hodil ho (POL GRA). Získal jsem lopatu (VEZ LOP). Vrátil jsem se na louku a pokračoval do nízkého porostu, kde jsem zapíchl ninju (POU DÝK), ze kterého vypadl malý klíček (VEZ KĽÚ). Ozbrojené komando jsem zneškodnil Škorpiónem (POU ŠKO), u dveří ustřelil zámek (POU REV) a otevřel je (OTV DVE). 

Uvnitř jsem šel do sklepa a u křížku vykopal (KOP) truhlici (OTV TRU), ve které jsem našel nunčaky (VEZ NUN), americkou pušku (VEZ PUŠ) a meč (VEZ MEČ). Odešel jsem ze sklepa a přečetl si nápis (PRE NÁP). Pokračoval jsem nahoru k zabijákovi a zneškodnil ho (POU REV). Hady jsem rozsekal (POU MEČ). Ninju jsem nejprve unavil (POU MEČ) a pak dorazil (POU DÝK). Muže ve skladu jsem přemluvil násilím (POU NUN) a 2x prohledal haraburdí (PRE HAR). Nalezená dřevěná deska (VEZ DOS) mi zachránila život při cestě dál a já mohl sebrat svazek klíčů (VEZ ZVÄ). Vrátil jsem se do skladu, kde jsem dalšího chlapíka střelil (POU REV) a dveře odemkl (OTV DVE). Uvnitř jsem našel lano (VEZ LAN). 

Vyšplhal jsem až do podkroví, kde jsem zaslechl startující vrtulník, takže bylo nutno konat rychle. Gorily jsem rozstřílel (POU PUŠ), otevřel poklop (OTV POK), na střeše zničil dělo (POU PUŠ) a běžel k vrtulníku. Pilota jsem oslnil zrcadlem (POL ZRK) a 2x vystřelil (POU REV), načež helikoptéra havarovala. Přivázal jsem lano (PRI LAN) a slanil dolů, kde jsem v troskách našel (PRE TRO) trezor (VEZ TRE), na kterém byla ovšem výbušnina. Tu jsem oddělil (POU DÝK) a trezor otevřel (OTV TRE). 
KONEC POSTUPU HROU

Only for eyes !

To jsou tedy kamarádi

Vítězství !

Verdikt: Solidní akční textovka s příběhem z 80. let, které by slušelo více audiovizuálních pozlátek. 
Hodnocení: 3/10

6 komentářů:

  1. fuuha.. davat skvelej slovenskej texrtovke 3/10.. dobre, no

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale, kdopak se nám to tu objevil, návrat ztraceného syna?

      Vymazat
    2. Bodování je jasné.
      Hratelnost je za 6/10, plus nula za obrázky, za každý zeměpisný stupeň na východ od Prahy pak mínus bod.

      Vymazat
  2. Ahoj herny archeolog. Diky, ze udrziavas archiv ceskoslovenskych 8 bitovych skovstov ;) Kickboxer som kodil ked som mal 16, ked som to teraz skusal hrat, dost som sa nudil ;) Kod do druhej casti hry, zacinajuci 751203 je moj datum narodenia (3.12.75). Hodnotenie 3/10 ma po 30tich rokoch nepotesilo ale sam by som tomu teraz nedal viac. V 2019 sme sa na kvalitu hier pozerali trochu inou optikou...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chcel som napisat: v 1991 sme na kvalitu hier pozerali inou optikou. Drz sa!

      Vymazat
    2. Ahoj Peter, díky za komentář. Doplnil jsem tvoje jméno pod autora.

      Vymazat