pátek 19. března 2021

Hra 527: Boggit (1991)


Boggit
Vývojář: Penta Software
Vydavatel: Spojené Softwarové Společnosti
Vydáno 1991 pro Atari ST
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Boggit je port britské hry The Boggit: Bored Too (1986), jež vyšla pro Amstrad, Commodore 64 a ZX Spectrum a byla pokračováním textovky Bored of the Rings (1985), kdy ta vycházela zase ze stejnojmenné knihy z roku 1969. Jedná se samozřejmě o parodie na díla J. R. R. Tolkiena, konkrétně Hobit a Pán Prstenů

Některé zdroje uvádějí, že hru distribuovala známá firma JRC, nicméně ve hře o ni není ani zmínka a uvedeny jsou jen jakési "Spojené Softwarové Společnosti". 

Vydavatel hry

"Bláznivou zemí" - to sedí

Zásluhy za grafiku připadají spíše tvůrcům originálu

Průběh hry víceméně kopíruje knihu, takže se ujmeme Bimba, kterého navštíví Grandalf a parta trpaslíků (všechna jména jsou zkomolená). Cílem výpravy bude Osamělá hora, v níž sídlí nebezpečný drak střežící nepředstavitelné poklady. Kromě toho během našeho putování navštívíme Roklinku, nekromanta, skřetí jeskyně, Gluma a samozřejmě najdeme i kouzelný prsten. 

Autoři použité hudby

Začátek hry

Už zpočátku je jasné, že tohle je těžká parodie

Autoři se při portování hry věrně drželi originálu, takže tu najdeme jen minimum změn - všechna grafika je převzatá, změněná je jen hudba a všechny texty jsou samozřejmě přeloženy do češtiny. Zde je nutno říci, že kvalita překladu je hodně kolísavá. Některé přeložené věty nedávají smysl a pochopil jsem je až po přečtení původního textu. 

Hra je na svůj žánr velmi komplexní a je vidět, že se autoři snažili přiblížit ke hrám od Infocomu, tzn. králům textovek z 80. let (série Zork a spousta dalších) - v textech tu o nich najdeme explicitní zmínky. Na pozadí plyne čas a i když nezadáme žádný příkaz, tak proběhne další "tah", načež se třeba objeví nepřítel a zabije nás. Nebo přímo na začátku proletí Grandalf oknem a zanechá nám bonboniéru, která po určité době vybuchne. 

Pozor na vybuchující bonboniéry

Před výpravou je třeba si trochu zazpívat

Některé příkazy jsou opravdu složité

Hru ovládáme klasicky psaním příkazů, kdy ty se bohužel nedají moc zkracovat a musíme napsat alespoň prvních pět písmen. Slovník je neuvěřitelně rozsáhlý a kromě všech obvyklých příkazů a jejich synonym tu máme i lahůdky typu VYSER, CHCIJ (ano, autoři nezapomněli na důležitost záchodů a ty najdeme skoro v každém příbytku), ONANUJ, ZEMRI (v podstatě restartuje hru) či SLUKUJ. 

Máme tu také SAVE/LOAD pro ukládání pozice do souboru, RAMSAVE/RAMLOAD pro ukládání do paměti či speciální příkazy NUDA, což nás za trest teleportuje do bludiště, odkud není úniku, či BOGIT, který nás zase teleportuje na určité místo, pokud máme v držení určité předměty a v originále byl použit pro opuštění "easter-egg" lokace, do které se dalo dostat přes příkaz "DELTA 4" (ten tady chybí). 

A obři jsou vyřízení

Český překlad je občas mizerný. Zde mělo být "předbíhám o 50 let". 

Každý správný hobit má u sebe svačinku

Obtížnost je opravdu vysoko. Už originální hra je velmi těžká, ale český port vše ještě komplikuje. Až moc často nastává klasické trápení s hádáním správného tvaru příkazu. Například na začátku chceme, aby se k nám připojil Grandalf. V originále stačí napsat TALK GRANDALF, potvrdit a poté FOLLOW ME. V portované verzi je nutné napsat velmi specifický příkaz REKNI GRANDALFOVI "POJD SE MNOU", tzn. dohromady i s uvozovkami, což napadne jen málokoho. 

Další podraz je s jinak pojmenovanými předměty. Např. najdeme klíčový předmět označený jako skřetí pokladna. Ten ovšem nejde sebrat a až ze zdrojového kódu jsem zjistil, že je nutné napsat "VEZMI KASU". Chuťovkou je pak hádanka od Gluma: "Jaká je rychlost nenaloženého Nazgula", kdy reakce má být REKNI "AFRICKEHO NEBO EVROPSKEHO", což je narážka na film Monty Python a Svatý Grál (1975), kde je diskuze o vlaštovce. Pokud jste tedy film neviděli a nemáte ho v živé paměti, tak není šance toto uhádnout. Naštěstí se tato část dá přeskočit, i když poněkud komplikovaně. 

"Strážce" je ve skutečnosti beholder známý z Dungeons & Dragons

Dostat se ze skřetího vězení je pořádná fuška

Takže teď mám světelný meč? 

Najdeme tu hned několik spletitých bludišť s jednosměrnými průchody. Navíc se dá chodit ne do klasických šesti, ale rovnou do deseti směrů (S, J, V, Z, SV, SZ, JV, JZ, Nahoru, Dolu) a třeba na území pavouků musíme ještě před pohybem nejdříve zničit pavučiny, které jsou hned v dalším tahu opraveny. 

Zdaleka nejvíc frustrující jsou skřetí jeskyně, jejichž zmapování je opravdu úkol jen pro ty nejtrpělivější a nejodhodlanější dobrodruhy, zvlášť protože se zde náhodně objevují skřeti, kteří můžou Bimba uvrhnout zpátky do vězení. A aby toho nebylo málo, musíme si hlídat náš hlad a dávat si pravidelné svačinky, jinak zemřeme. 

Velmi snadno se také můžeme dostat do slepé uličky, kdy jsme prostě zapomněli sebrat nějaký předmět, ke kterému se už nedá vrátit. Omezení inventáře tu sice je, ale alespoň tady nás autoři ušetřili a do baťůžku můžeme vzít velké množství předmětů. 

Svoji frustraci si můžeme vybít třeba příkazem ZABIJ, který můžeme směrovat i na naše společníky. V jaké jiné hře můžete onanovat nad mrtvolou Gandalfa? 

Za určité provedené akce se také přičítají body do celkového skóre, které si můžeme zobrazit příkazem, nebo se ho dozvíme i po dohrání hry. 

Skřetí jeskyně jsou tvrdý oříšek

Jestlipak to není Glum, tedy chci říct Gollum, tedy chci říct Goldbum !

Hádanka odkazující na Monty Pythony 

Mapa (plné rozlišení zde)

POSTUP HROU
Počkal jsem (CEKEJ) dokud jsem neobdržel bonboniéru. Prozkoumal jsem kartičku (PROZK KARTICKU), sebral bonboniéru (VEZMI BONBON) a odložil ji na záchodě (POLOZ BONBON). Otevřel jsem truhlu (OTEVRI TRUHLU), vlezl dovnitř (VLEZ DO TRUHLY), vzal starý diář (VEZMI DIAR), prozkoumal ho (CTI DIAR) a zjistil datum narození Forda 29/2/85. Vylezl jsem ven (VYLEZ Z TRUHLY), zadal kód (ZADEJ 29285) a vykročením na východ vylezl před svoji noru, kde jsem narazil na trpaslíky a Grandalfa. Na otázku jsem odpověděl (ZADNOU) a po rvačce se probudil na záchodě. Vzal jsem s sebou Grandalfa (REKNI GRANDALFOVI "POJD SE MNOU") a Thornyho (REKNI THORNYMU "POJD SE MNOU") a opustil příbytek. 

Už zase

Můůůj miláááášeek

Šel jsem ke třem obrům a zbavil se jich (REKNI "LUX"). Vlezl jsem do kotle (VLEZ DO KOTLE), vzal mečík (VEZMI MEC), vylezl z kotle (VYLEZ Z KOTLE), sebral kamenný klíč (VEZMI KLIC), s ním odemkl dveře na severu (ODEMKNI DVERE), otevřel je (OTEVRI DVERE) a vešel do příbytku obrů, kde jsem získal nylonovou prádelní šňůru (VEZMI SNURU). Poté jsem šel ke Smelrondovi a počkal (CEKEJ) - získal jsem jídlo (VEZMI JIDLO). 

V Mlžných horách jsem našel kreditní kartu (VEZMI KARTU) a cigaretu (VEZMI CIGARETU). Došel jsem k Meddědovu domu a vlezl do kredence (VLEZ) a získal marmeládový sendvič (VEZMI SENDVIC). Vylezl jsem ven (VYLEZ) a na lesní stezce našel plastikovou bezpečnostní kartu (VEZMI KARTU). 

Kdybych neměl vejce, tak mě skřeti upálí zaživa

Vyhlídkový let s orlem

Konečně zachráněn od skřetů

Vrátil jsem se do Mlžných hor a vlezl do jeskyně. Tam jsem počkal (CEKEJ), dokud mě skřeti neuvrhli do vězení. Rozhrabal jsem písek (KOPEJ PISEK) a rozbil zamčený poklop (ROZBIJ POKLOP). Rozhlédl jsem se znovu po místnosti (DIVEJ) a sebral svítilnu (VEZMI SVITILNU) a skřetí pokladnu (VEZMI KASU). Prozkoumal jsem svítilnu (PROZK SVITILNU) a získal baterii, kterou jsem vložil do svého meče (VLOZ BATERII). Házel jsem lano na okno tak dlouho (HOD LANO), až se tam zachytilo a pak jsem ho stáhl (TAHNI LANO) na svoji úroveň a proskočil jím ven. 

Kupuji na řece duty free zboží

Pavouci a jejich lepidla Airfix

Fuj, to je ale ohava !

Ocitl jsem se v tmavých klikatých chodbách. V případě hladu jsem se nasytil (JEZ JIDLO). Vzal jsem si zpět lano (VEZMI LANO) a pokračoval JV, J, Z, JZ. Našel jsem Goldbuma a na jeho hádanku odpověděl (REKNI "AFRICKEHO NEBO EVROPSKEHO"). Šel jsem S, Z, Z, sebral prsten (VEZMI PRSTEN) a použil ho (NASAD PRSTEN). Šel jsem Z, S, J, V a sebral vejce (VEZMI VEJCE). Pokračoval jsem V, Z, V, nahoru na strom a počkal na orla, který mě za vejce odnesl zpět do Temného hvozdu.

Nastoupil jsem do loďky (NASTUP LODKA), dotěrovi zaplatil (POLOZ KREDITNI KARTU) a sebral bezcelní zboží (VEZMI ZBOZI). Nastartoval jsem loďku (PRIVAZ PROVAZ), počkal (CEKEJ) až přejede na druhý břeh a vystoupil (VYSTUP) na východním břehu řeky. Tam jsem zatahal za vlákna pavučiny (TAHNI PAVUCINU) a rychle postoupil na SV a pak znovu zatahat a na S. Ocitl jsem se na elfím smetišti, kde jsem si všiml magických dveří. Vrátil jsem se zpátky do Tmavého hvozdu.

Sídlo nekromanta

Zpropadení lesní elfové !

Ehm, cože???

Na křižovatce cest jsem pomocí cigarety zabil strážného (ZABIJ STRAZNEHO). Pokračoval jsem na jih k nekromantovi, v bílé místnosti vložil bezpečnostní kartu (VLOZ KARTU), osvobodil Draina (ROZVAZ DRAINA), vzal malý klíček (VEZMI KLICEK) a opět použil kartu (VLOZ KARTU). Vrátil jsem se k patě vodopádu a nechal se zajmout elfy. 

Počkal jsem až někdo odemkne a otevře růžové dveře, načež jsem prošel na JZ (pokud se objeví vrrk, tak ho stačí zabít (ZABIJ VRRKA)). Počkal jsem, až sluha otevře sud a vlezl jsem do něj (VLEZ DO SUDU). Vypil jsem víno (PIJ VINO) a počkal, dokud se sud neotevře. Vylezl jsem (VYLEZ) na břehu jezera Esgarot. V Jezerním městě jsem s Lardem vyměnil zboží (POLOZ ZBOZI) a klíček (POLOZ KLICEK) za luk (VEZMI LUK) a šíp (VEZMI SIP). 

Sud je moje propustka ven

Jezerní město

Obchodování s panem Sádlem

Vydal jsem se k Osamělé hoře, kde mě uvítal drak. Na Havraním vrchu jsem si přečetl zprávu od ptáčka (CTI ZPRAVU), daroval mu skřetí poklad (POLOZ KASU) a získal cennou informaci. Došel jsem ke drakovi, střelil ho (STREL SIP DO DRAKOVA ZADKU). Vzal jsem zlatý poklad a hvězdný krystal (VEZMI VSE), vrátil jsem se k jezeru a skočil z vodopádu. 

První setkání s drakem

Rady ptáka Loskutáka

Uhádnout tenhle příkaz je těžké, zvlášť když nás drak při neúspěchu zabije

Dvě varianty - 1) byl jsem opět zavřen do vězení krále elfů. Tentokráte jsem v hale prozkoumal magické dveře (PROZK DVERE) a pronikl skrz. 2) nebyl jsem zavřen do vězení, a tak jsem pokračoval na západ, načež mě oslovili mimozemšťané z kosmického korábu. Věnoval jsem jim hvězdný krystal (POLOZ KRYSTAL), díky čemuž mě nechali jít. 

Pokračoval jsem pořád na západ, až do svého příbytku, kde jsem vlezl do truhly (VLEZ DO TRUHLY) a schoval zde nalezený poklad (POLOZ POKLAD).
KONEC POSTUPU HROU

Draci mají srdce v zadku, to ví každý

Další sci-fi vložka

Vítězství !

Verdikt: Port britské komerční textovky parodující Hobita. Obtížnost je hodně vysoko a český překlad má velké mezery, stále ale jde o velmi propracovanou hru, která stojí za vyzkoušení. 
Hodnocení: 4/10

4 komentáře:

  1. Narážka na "nějaký film" :)
    https://www.youtube.com/watch?v=w8Rn_f75UHs

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš :) Tak na to bych si v životě nevzpomněl, resp. bych si to nespojil. Ale film jsem viděl tak před 15 lety. Tobě to docvaklo, nebo si to vygooglil?

      Vymazat
  2. Tato věta mi také nedává příliš smysl. :)

    "Hra je svůj žánr velmi komplexní"

    OdpovědětVymazat