středa 8. ledna 2020

Hra 395: Válečný Měsíc (1990)


Válečný Měsíc
Vývojář: Alesoft
Vydavatel: Alesoft
Vydáno 1990 pro ZX Spectrum
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Válečný Měsíc je druhý díl ze série krátkých textovek od Alesoftu, kde hlavním hrdinou je major Francis G. Powers. Tím prvním dílem byla hra Akce KGB (1990), kde bylo cílem proniknout do základny KGB a zničit centrální počítač.

Tentokrát autor vycházel z knihy Stanislawa Lema - Mír na Zemi (český překlad 1989), kdy bylo v roce 2037 rozhodnuto o kompletní demilitarizaci Země. Vývoj všech zbraní se přesunul na Měsíc, kde se to ovšem trochu vymklo z rukou a centrální počítač teď hrozí útokem na Zemi. Vedení se rozhodlo kontaktovat právě Powerse a ten je tedy nečekaně přenesen v čase o 300 let do budoucnosti. Jeho úkolem bude opět proniknout k hlavnímu počítači na Měsíci, odpojit paměťové centrum a přinést zpět na Zemi tzv. "černou disketu" s pamětí počítače.

Druhý díl ságy
Příběh #1
Příběh #2
Příběh #3

Zajímavé je, jak je zde vyřešena smrt. Powers totiž není osobně na povrchu Měsíce, ale místo toho z oběžné dráhy řídí tzv. "Telemat", což je prostě na dálku řízený robot. Jakmile dojde k jeho likvidaci, přeruší se spojení a hra nás vyzve k aktivaci dalšího telemata, který je vystřelen na povrch Měsíce.

Ovládání je řešeno přes klasické psaní příkazů, kdy kromě pohybu (S, J, Z, V) používáme ještě POUZIJ, VEZMI, PROZKOUMEJ a INVENTURA. Bohužel se slova nedají zkracovat a je třeba je vypisovat celá. Navíc je třeba nejprve napsat příkaz, potvrdit Enterem a poté zadat věc. Například "POUZIJ"-enter-"PISTOLI". 

Instrukce
Začátek hry
To vůbec nevypadá jako past

Hra je co se týče obtížnosti spíše lehčí a dá se dohrát poměrně rychle. I když kód "76 58 72 98" se mi nepodařilo rozluštit a musel jsem si zjistit, že je to "LUNA". ASCII tabulka to není, tak co tedy? Je tu i jeden bug, kdy lze projít přes past bez použití požadovaného předmětu (matrace), což může být dosti matoucí.

Na konci nám hra pogratuluje a zeptá se nás na kód z prvního dílu. Pokud ho víme, tak jako bonus získáme obrázek roztažené prsaté blondýny. Tajné kódy jsou v hodně textovkách, ale jen málokdy doopravdy nachází nějaké využití, takže je dobře, že tady se to povedlo a hráči získá alespoň nějakou odměnu. 

Po neúspěchu lze aktivovat dalšího telemata
Prohlížím si sovětský plakát
Mapa

POSTUP HROU
Na kraji plošiny jsem prozkoumal bednu (PROZKOUMEJ; BEDNU) a sebral plakát Lenina (VEZMI; PLAKAT). V soutěsce jsem prozkoumal navršeninu (PROZKOUMEJ; NAVRSENINU) a vzal nafukovací matraci (VEZMI; MATRACI). Souboj robotů jsem vyřešil (POUZIJ; PISTOLI) a rudého robota si udobřil svým plakátem (POUZIJ; PLAKAT).

Sebral jsem svoji zbraň (VEZMI; PISTOLI), prozkoumal zneškodněného robota (PROZKOUMEJ; ROBOTA) a našel plíšek (VEZMI; PLISEK), což se ukázalo jako identifikační karta. Šel jsem tedy k opancéřovaným dveřím a kartu použil (POUZIJ; PLISEK). Na kraji chodby jsem nafoukl matraci a přeskočil past (POUZIJ; MATRACI).

Pomocí matrace jsem akrobatickým kouskem překonal past
Tenhle kód má dát dohromady slovo "LUNA"
Na co kód, když se dveře dají rozstřílet
Beru disketu a mizím

Ve slepé chodbě jsem otevřel bednu (PROZKOUMEJ; BEDNU) a sebral tepelné dělo (VEZMI; TEPELNE DELO). Ve druhé slepé chodbě jsem se dozvěděl kód k počítači (76 58 72 98). Masivní dveře jsem rozstřílel pistolí (POUZIJ; PISTOLI) a robota opodál na dvakrát zlikvidoval (POUZIJ; PISTOLI; POUZIJ; TEPELNE DELO).

U centrálního počítače jsem nejprve přehodil páku na "manuál" a poté použil kód (POUZIJ; SLOVO; LUNA). Z počítače vyjela disketa, kterou jsem sebral (VEZMI; DISKETU). Na závěr jsem použil tajný kód z minulé hry (PO12).
KONEC POSTUPU HROU

Kód z minulé hry naštěstí mám
Bonusová odměna
Vítězství !

Verdikt: Kratší textovka se zajímavým sci-fi námětem. 
Hodnocení: 3/10

3 komentáře:

  1. Tak ta bonusová odměna je nic moc :-).

    OdpovědětVymazat
  2. neviem ako sa na ten kod dalo prist, ale ked som uz vedel co ma vyjst, tak som prisiel na to, ze ked sa cisla prerataju vzorcom "114-cislo/2" vyjdu akurat ascii kody slova LUNA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzorec asi sedí, ale může to být i náhoda. Ve hře jsem žádnou zmínku o vzorečku nenašel.

      Vymazat