středa 27. července 2022

Hra 702: Pohádkový Příběh (1992)


Pohádkový Příběh
Vývojář: Petr Zákostelný
Vydavatel: Turkey Soft
Vydáno 1992 pro Atari 8-bit
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Jakožto Fredy se dobrovolně přihlásíme na misi, kdy máme za úkol nalézt odcizený králův poklad, který pravděpodobně ukradl čaroděj Abrahám. Začínáme ve své polorozpadlé chýši a budeme muset procestovat celé království a potkat řadu pohádkových bytostí, abychom dosáhli svého cíle. 

Instrukce

Začátek hry

RIP Fredy

Příkazy se musí zkracovat na první tři písmena bez diakritiky, tzn. místo "vezmi květinu" použijeme VEZ KVE. Pomocí SLOVNIK si lze všechny dostupné příkazy vypsat, kdy k dispozici je základní schéma ZKOUMEJ, VEZMI, POUZIJ, INVENTAR. 

Vzhledem ke svému zaměření je textovka určena spíše pro děti, čemuž odpovídá i nižší obtížnost. V textech zpravidla najdeme nápovědu, co dělat. Např. obra bolí zub, Otesánek je hladový, Strakonický dudák hledá svoje dudy, atd. 

Většinou je jasné, co dělat

Alkohol zabere vždy

Jeden z bugů, kdy nejde odejít z obrazovky

Hru ovšem sužují bugy - lze vkročit na obrazovku, kde se hra zasekne (ta naštěstí není potřebná pro dohrání), jeden klíčový předmět zmizí z inventáře, pokud se nejprve provede jiná akce (žebřík zmizí, když se nejprve odemkne poklop) a nakonec otevřený poklop blokuje cestu na jiné obrazovky. 

Mapa

POSTUP HROU
V chýši jsem sebral pochodeň (VEZ POC), na mýtině sluchátka (VEZ SLU), na borovici provaz (VEZ PRO) a šel jsem před jeskyni, kde jsem nasadil ochranu sluchu (POU SLU) a uvnitř pomocí provazu (POU PRO) vytrhl obrovi zub, za což jsem získal klíč (VEZ KLI). Na zahrádce jsem utrhl květinu (VEZ KVE) a věnoval ji dívce v chaloupce (POU KVE), za což jsem dostal vodku, kterou jsem použil na pět loupežníků (POU VOD) a mohl si vzít buřt (VEZ BUR). Šel jsem na louku vzít si křesadlo (VEZ KRE) a pak jsem dal buřt hladovému vlkovi (POU BUR) a odemkl poklop klíčem (POU KLI). Ještě jsem sebral žebřík (VEZ ZEB) a sestoupil poklopem dolů. 

Zapálil jsem pochodeň (POU KRE) a našel bombu (VEZ BOM). Na druhé straně jsem opět vylezl nahoru a v lese našel šišky (VEZ SIS). Ty jsem narval Otesánkovi do huby (POU SIS), získal dudy, ty dal dudákovi (POU DUD) a získal rozbušku. U skály jsem umístil žebřík (POU ZEB), vyšplhal po něm do jeskyně a tam odpálil bombu (POU BOM). Odhalená skála mi nabídla pohled na můj vytoužený poklad
KONEC POSTUPU HROU

Otesánek se neudržel a dal si mě ke svačině

Kde vzal Strakonický dudák rozbušku?

Vítězství!

Verdikt: Textovka určená spíše pro děti, kterou ale sužují bugy bránící dohrání. 
Hodnocení: 2/10

2 komentáře:

  1. Hru sužují bugy!
    Kdyby ji zužovaly (v textu použito dvakrát), činily by ji užší, což asi zrovna nebylo autorem míněno... :)

    OdpovědětVymazat