pátek 8. července 2022

Hra 695: Octopussy (1992)


Octopussy
Vývojář: Milan Blažíček (Bytepack) & Marek Forray
Vydavatel: UltraSoft
Vydáno 1992 pro ZX Spectrum
Žánr: Adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Po adventuře Notorik (1992) vytvořil M. Blažíček ve spolupráci s M. Forrayem další hru stejného žánru, která si tentokrát bere inspiraci ve filmu Octopussy (v české verzi Chobotnička) s agentem Jamesem Bondem v hlavní roli. Toho pátrání po padělaném zlatém vejci zavede do Dillí v Indii, přičemž hra kopíruje první zhruba třetinu filmu. Na začátku se dočkáme dokonce animovaného intra, kdy si Bond v kanceláři britské tajné služby MI6 prohlíží dokumenty o zabitém agentovi 009. Poté následuje příjezd lodí do Dillí a naše putování může začít.

Distribuce se ujala známá firma UltraSoft, která ji prodávala za 89 Kčs.

Autoři

Animované intro

Příjezd lodí

V menu si můžeme zvolit způsob ovládání, kdy výchozí joystick lze změnit na klávesy, jež si můžeme i sami definovat. Potřeba jsou čtyři pro pohyb doleva, doprava, "nahoru" a pro otevření menu s příkazy. V tom najdeme čtyři ikonky - první slouží pro odchod z této nabídky, následuje "vezmi", "polož" a "použij". Nad těmito příkazy jsou čtyři sloty pro předměty v našem inventáři

Menu

Začátek hry

Zásekové místo, kdy je možné budovu obejít podél vody

S postavou se můžeme přemístit do sousední lokace tím, že dojdeme na okraj obrazovky či projdeme dveřmi či bránou (klávesou "nahoru"). Problém je, že obrazovky na sebe logicky nenavazují - např. jdeme doprava a na další obrazovce musíme opět doprava, abychom se vrátili zpět. 

Hra je krátká a obsahuje jen pár hádanek, přičemž hned ta první může být záseková, jelikož je nutné obejít budovu podél vody, což není úplně intuitivní. Znalost filmové předlohy trochu snižuje obtížnost a hlavně pomáhá pochopit, co se vlastně na obrazovce děje. Při používání předmětů je nutné stát na specifickém místě, aby mohla proběhnout připravená animace. Najdeme zde i pár předmětů, které slouží pouze jako past - např. drink v restauraci nás po požití zabije. Alespoň tu nejsou žádní nepřátelé jako ve zmíněném Notorikovi. 

Postava musí stát na pixel přesně, aby se dala akce provést

Dopíjet opuštěné skleničky je hloupost

Zlaté vejce se jen tak válí u židle na zemi

V roce 2018 vyšla anglická verze od ruského nadšence s přezdívkou Tiboh s doplněnou hudbou. Na hru vyšla recenze v časopise BiT 08/92, kde jí autor udělil 87 % se slovy "Autorům se podařilo udělat hru s výbornou grafikou a dokonalou animací hlavní postavy. Podle toho, co jsem viděl, usuzuji, že jde o nejvydařenější konverzi Jamese Bonda na ZX Spectrum jaká kdy vznikla." Ve stejném čísle se objevil i plakát. 

Plakát ke hře z časopisu BiT 08/92; Zdroj: spectrumcomputing.co.uk

Mapa

POSTUP HROU
Za domem jsem našel minci, kterou jsem s uspávačem hadů vyměnil za klíč. S tím jsem odemkl dveře v podloubí a v pokoji u židle našel zlaté vejce. Vydal jsem se do kasina a u stolu s vrhcáby vsadil vejce. Vypůjčil jsem si falešné kostky, vyhrál hru, sebral žetony a vyměnil je v pokladně za hotovost. Vyšel jsem ven a odjel taxíkem, načež jsem o vlásek unikl smrti.
KONEC POSTUPU HROU

Hraní vrhcábů v kasinu

James si bere taxi

Vítězství!

Verdikt: Graficky zdařilá, avšak velmi krátká adventura na motivy Jamese Bonda. 
Hodnocení: 4/10

3 komentáře:

  1. Tiboh není ani tak společnost, jako přezdívka jednoho Rusa, který má tento, ryze neoficiální překlad, na svědomí. ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Spomínam na tuto hru a myslel som si, že chýbajú data, tak bola krátka a to naozaj.

    OdpovědětVymazat