středa 9. června 2021

Hra 554: Hidalgo (1991)


Hidalgo
Vývojář: Petr Kotáb & František Kožuch & Andy Puškáč
Vydavatel: MetalSoft & FK-Soft & AP-Soft
Vydáno 1991 pro ZX Spectrum
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Další sci-fi textovka, která se točí okolo asteroidu Hidalgo, který se nedávno vynořil z vesmíru a existuje podezření, že to úplně asteroid nebude, jelikož se pohybuje velmi nezvykle a má malou hmotnost. Je k němu tedy vyslána automatická sonda, která ale záhadně zmizí. Na řadě je raketa s dvojčlennou posádkou, do níž se dostaneme samozřejmě i my. Poblíž Hidalga se kolega vydá na průzkum a poté začíná samotná hra. 

Příběh #1

Příběh #2

Autoři

Na začátku si vybereme způsob ovládání - buď joystick, nebo klávesnice, kdy v druhém případě volíme i vlastní ovládací klávesy. Stačí nám dvě pro pohyb v menu a jedna pro výběr. Poté ve hře vybíráme z příkazů JDI, VEZMI, POLOŽ, PROZKOUMEJ, POUŽIJ, OTEVŘI DVEŘE, ZAVŘI DVEŘE a POMOC. Posledně jmenovaný funguje jen na jednom místě, ale vzhledem k nízké obtížnosti to zase tak nevadí. 

Celá hra je velice krátká a působí spíš jako nějaké demo. Na zmíněný asteroid se ani nepodíváme, budeme se pouze pohybovat v raketě, kde vlezeme do průzkumného modulu a odletíme. Sice můžeme nalézt několik předmětů, jako je laserová pistole či potraviny, které by nám mohli pomoci dále ve hře, vzhledem k výše uvedenému jsou ale zbytečné. 

Na konci také najdeme heslo "XAEE23/390" do druhého dílu, ten ale pravděpodobně nikdy nevyšel. 

Začátek hry

To se mi ale vůbec nelíbí

Chybka se vloudila

Mapa

POSTUP HROU
Prozkoumal jsem ovládací panel a zjistil, že mám za úkol odletět na planetu. Otevřel jsem jižní dveře a na chodbě otevřel jižní dveře na WC, kde jsem sebral disketu. Pokračoval jsem před svou kajutu, otevřel západní dveře a uvnitř prozkoumal pracovní stůl a našel paměťový krystal. S tím jsem se vrátil před dveře skladiště, použil ho a uvnitř našel skafandr, který jsem si hned oblékl. 

Došel jsem před vstup do přechodové komory, otevřel jižní dveře, vešel dovnitř, zavřel severní dveře, otevřel západní dveře, vstoupil do průzkumného modulu, zavřel východní dveře a do palubního počítače vložil disketu, čímž modul odstartoval.
KONEC POSTUPU HROU

Příkaz POMOC funguje snad jen na jednom místě

Šance 50 na 50 a vybral jsem samozřejmě špatně

Vítězství !

Verdikt: Velice krátká sci-fi textovka, která vypadá spíše jako demoverze. 
Hodnocení: 2/10

1 komentář:

  1. Díky za report, naše první a poslední práce v prváku na střední .-)

    OdpovědětVymazat