neděle 27. září 2020

Hra 474: Pytlák Říha (1990)


Pytlák Říha
Vývojář: Zdeněk Houška
Vydavatel: Hafic Software
Vydáno 1990 pro Atari 8-bit
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Název této textovky patrně odkazuje na nejslavnější postavu z krátkých kreslených vtipů kreslíře Jana Vyčítala. Naším úkolem bude pytláka Říhu osvobodit z hradního vězení, do kterého ho zavřel hajný, když ho chytil při kladení ok. Začínáme před krčmou u Medvídků a budeme se muset dostat do hradu a tam uplatit hlídače. 

Instrukce

Začátek hry

Kdo je sakra kecavý Bukeš?

Jak je nám prozrazeno již na úvodní obrazovce, příkazy se dají zkracovat na první tři písmena, přičemž se nedá vypsat jejich seznam a musíme na ně přijít během hry sami. Z příkazů tu máme "seber, polož, zkoumej, otevři, zapal, podplať". Zajímavé je, že inventář je tentokrát omezen na pouhopouhé dva předměty, kdy můžeme něco držet v levé a v pravé ruce. Vzhledem k malému množství předmětů to ale není tak omezující jako obvykle. Horší je, že po použití příkazu "polož" daný předmět navždy zmizí ze hry. 

Naprosto nepochopitelné ale je, že popis aktuální obrazovky se nevypíše automaticky, ale hráč musí pokaždé napsat příkaz "ZKOUMEJ OKOLI", resp. "ZKO OKO", což je neuvěřitelná otrava. Hra je celkově krátká a jednoduchá, jediným zásekem může být soudek s kysaným zelím. V textech je až příliš velké množství překlepů a gramatických chyb. 

U vetešníka

Volba je jasná

Mapa

POSTUP HROU
Na západním cípu paseky jsem sebral starý oblek (SEB OBL) a prodal ho ve vetešnictví (OBLEK; ANO) za dva groše. Ty jsem utratil v krčmě za láhev rumu (ANO; 2), s níž jsem uspal hradní stráž (DEJ RUM). V maštali jsem sebral holínky (SEB HOL) a v hradní spíži soudek kysaného zelí (SEB SOU). Holínky jsem opět prodal ve vetešnictví (HOLINKY; ANO) a v krčmě koupil tentokrát sirky (ANO; 1). 

Došel jsem až do hodovního sálu, kde jsem otevřel soudek se zelím (OTE SOU) a omráčil tak všechny hosty. V kumbálu jsem získal pochodeň (SEB POC), tu jsem zapálil (ZAP POC) a po schodišti došel k úplatnému hlídači. Ten mi za menší poplatek (POD) vydal pytláka Říhu. 
KONEC POSTUPU HROU

Soudek kysaného zelí je biologická zbraň

Úplatný hlídač

Vítězství !

Verdikt: Nutnost psát pokaždé příkaz pro vypsání popisu obrazovky, krátkost hry a fakt, že tu nenajdeme nic nového oproti ostatním textovkám znamená, že se tento kousek zařadí do podprůměru. 
Hodnocení: 2/10

3 komentáře:

  1. Trošičku si za kveruluju, jestlipak Herní archeolog trošku zapátral a třeba mohl najít původní herní mapku ke hře. Dneska by se to dalo nazvat jako "artwork", no a pro ty co nechtějí pátrat, tady je odkaz.
    http://www.textovky.cz/wp-content/uploads/pytlak-riha-mapa.jpg

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klidně kveruluj jak je libo. Google v tomhle případě zklamal a až teď jsem našel tvůj hezký článek o autorovi. Jen je zajímavé, že ta mapka má prohozený východ a západ. Čím to? http://www.textovky.cz/clanky/zdenek-houska-a-jeho-hry/

      Vymazat
    2. No v devadesátkách bylo možné všechno, taky jsem si maloval mapy, co měli prohozené východ a západ.

      Vymazat