pondělí 23. března 2020

Hra 415: Šmoulové (1989)


Šmoulové
Vývojář: Hynek Gajda
Vydavatel: Future Express
Vydáno 1989 pro ZX Spectrum
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

V roce 1988 se v Československu poprvé na televizních obrazovkách objevil seriál Šmoulové a zaznamenal solidní úspěch. Proto není divu, že se brzy objevila i stejnojmenná textová hra, v níž v kůži "Šmouly stopaře" ze spárů zlého Gargamela zachraňujeme malého Šmoulíčka, jenž je zavřený na hradě za zamčenými dveřmi, od kterých se ztratil klíč. 

Tihle Šmoulové vypadají trochu děsivě
Instrukce
Seznam příkazů

Ovládání je tentokrát velice jednoduché a všechny příkazy se dozvíme před startem hry. Konkrétně z příkazů tu máme pohybové S, J, V, Z a dále VEM (vezmi), POU (použij nebo polož) a INV (inventář). Hra nám přitom nedovolí napsat více jak třípísmenné slovo. Např. tedy napíšeme "VEM" a hra se zeptá co chceme vzít - napíšeme "LOP" a sebereme lopatu. 

Obrazovky jsou doplněny jednoduchými obrázky, nicméně ty se opakují. Je tu jeden obrázek pro les, šmoulí vesnici, hrad a dále každá hlavní postava má svůj, tzn. Šmoulinka, Taťka Šmoula, Kutil, Gargamel a Šmoulíček. 

Začátek hry
Časový limit je neúprosný
Sbírám kytku

Mapa není složitá ani nikterak velká, obtížnost hádanek je nízká. Nicméně přítomen je časový limit, kdy musíme Šmoulíčka osvobodit do 10 herních hodin, jinak nastává nekompromisní konec hry. Dohrání hry na první pokus je velice nepravděpodobné a zadaří se až když hráč ví co přesně dělat.

Trochu zamrzí nutnost se několikrát vracet přes celou mapu a pak zase zpátky, vždy kvůli jednomu předmětu.

Šmoulinka a reklama na Tuti Fruti
Taťka Šmoula mi prozradil heslo
Mapa

POSTUP HROU
Ve vesnici jsem vzal lopatu (VEM LOP) a vykopal s ní v lese šmoulí kořen (POU LOP; VEM SMO). Poté jsem vzal ve vesnici kytku (VEM KYT) a daroval ji Šmoulince (POU KYT), za což jsem dostal dopis (VEM DOP). Ten jsem donesl Taťkovi Šmoulovi (POU DOP) a dozvěděl se heslo "BUM". Šel jsem do domečku ke Kutilovi a po cestě vzal nůž (VEM NUZ). Kutilovi jsem dal šmoulí kořen (POU SMO) a získal otrávenou myš (VEM OTR).

Kutil mi připravil otrávenou myš
Heslo BUM
Kocourovi Azraelovi hodíme otrávenou myš (chudák)

Vydal jsem se opět do lesa a vak rozřízl nožem (POU NUZ). Uvnitř jsem našel klíč od dveří (VEM KLI). Pokračoval jsem až k padacímu mostu, použil heslo (BUM) a vešel do hradu Gargamela. Kocourovi Azraelovi jsem hodil otrávenou myš (POU OTR) a sebral vývrtku (VEM VYV). S tou jsem se vrátil až do lesa k láhvi (POU VYV) a získal prsten s lebkou (VEM PRS). S jeho pomocí jsem se v hradě zbavil čarodějnice (POU PRS) a získal paklíč od truhly (VEM PAK). A opět zpátky do lesa otevřít truhlu (POU PAK) a sebrat skleničku s uspávacím práškem (VEM SKL). A ještě naposledy zpátky do hradu.

Na Gargamela jsem použil skleničku (POU SKL) a zamčené dveře otevřel svým klíčem (POU KLI). V následující místnosti jsem našel a zachránil Šmoulíčka.
KONEC POSTUPU HROU

Gargamel je zaměstnaný hledáním
Vítězství !

Verdikt: Krátká a jednoduchá textovka, kdy záporem je otravný časový limit a nutnost několikrát se vracet přes celou mapu.
Hodnocení: 3/10

3 komentáře:

  1. Textovka doplněná o grafiku si zaslouží screenshotovou mapu. :)

    https://maps.speccy.cz/map.php?id=Smoulove

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezké. A na Poklad tajemného hradu mapku nemáš? :)

      Vymazat
  2. Poklad jsem rozehrál, upravil pár bugů, další info ti poskytne Solaris. ;-)

    OdpovědětVymazat