středa 4. března 2020

Hra 411: Danger Street (1990)


Danger Street
Vývojář: Martin Goldemund
Vydavatel: MarvelSoft
Vydáno 1990 pro ZX Spectrum
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Ujmeme se role profesionálního zloděje v "některém z anglických měst" a naším úkolem bude vykrást City Bank. Začínáme před svým domem a musíme nejdříve město prozkoumat, najít tajný kód a pak také prostředky k otevření trezoru.

Není to "ManuelSoft", nýbrž "MarvelSoft"
Instrukce
Začátek hry

Ovládání je řešeno přes psaní příkazů, kdy parser umí zkracovat na první tři písmena. Z příkazů tu máme S, V, J, Z pro pohyb a dále vezmi, polož, použij, rozhlédni se a inventura. Obtížnost není vysoko a spíše než o těžké hádanky tu jde o průzkum rozlehlého města, kdy v tomto případě se opravdu vyplatí kreslit si mapu.

První část kódu
Honem pryč od Tesly
Další část kódu na podmořských digitálkách

Většina obrazovek je prázdných a obsahují generické a nezajímavé popisky, najde se tu ovšem i řada zajímavostí jako jsou třeba obchody Tesly, Amstradu, IBM, zdrogovaní maníci na motorkách značky Honda, McDonald (první se otevřel v Praze až v roce 1992), nebezpečné sexshopy či studenti v parku čtoucí časopis Playboy.

Je jen škoda, že hádanky nedávají moc smysl - proč mám dávat chlápkovi, co má na krajíčku, noviny? Proč je kód k trezoru složený z čísel, které náhodně najdu ve městě načmárané na zdi či na digitálních hodinách?

Oprava budíku
Obchod pro dospělé je životu nebezpečný
Zašel jsem do Mekáče na hranolky
Mapa

POSTUP HROU
Na křižovatce jsem se vydal na sever, kde mě málem přejel náklaďák - poznamenal jsem si jeho číslo "923-501". Prošel jsem luxusní třídou až na konec výstavy, kde jsem našel další číslo - "11-49-09". Na výstavě jsem ještě vzal budík (VEZ BUD) a vydal jsem se směrem zpátky, ke skladu, kde jsem vzal hřebík (VEZ HRE).

Vrátil jsem se na první křižovatku a vydal se směr velvyslanectví USA. Prošel jsem až na konec ulice a sebral kladivo (VEZ KLA). Zpátky na křižovatce a tentokrát na východ. Došel jsem až k vysoké zdi a sebral noviny (VEZ NOV). Ty jsem věnoval muži, který vypadal, že se rozpláče (POU NOV) a získal peníze (VEZ PEZ). Pokračoval jsem na západ a v dílně si z hřebíku kladivem vyrobil klíč (POU KLA).

Masáže všech údů
Hrátky s dynamitem
Konečně jsem se dostal k trezoru

Šel jsem do hodinářství v západní části města a nechal si za peníze opravit budík (POU BUD). Vrátil jsem se před McDonald k zavřeným vratům a otevřel je klíčem (POU KLI). Došel jsem až na konec smetiště a tam sebral dynamit (VEZ DYN). Prošel jsem chudinskou čtvrtí až ke zdi a získal další číslo "76-49-05". U dveří velké banky jsem připravil explozi pomoci budíku s dynamitem (POU BUD) a zpřístupnil si cestu dál. Uvnitř banky jsem u trezoru zadal číselný kód "923-501-114-909-764-905" a ukradl peníze.
KONEC POSTUPU HROU

Tak to nevyšlo
Povedlo se
Vítězství !

Verdikt: Textovka založená spíše na exploraci rozlehlého města.
Hodnocení: 3/10

Žádné komentáře:

Okomentovat