středa 21. srpna 2019

Hra 352: Uši (1989)


Uši
Vývojář: Zdeněk Starý
Vydavatel: OldSoft
Vydáno 1989 pro ZX Spectrum
Žánr: Puzzle
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Uši vychází z hlavolamu nazvaného Rubik's Rings (respektive i Hungarian Rings), ve kterém máme dva propojené kruhy a v nich kuličky několika barev, které musíme seřadit podle určeného vzoru. Kuličky přitom přemisťujeme tak, že kruhy otáčíme a to jak po směru hodinových ručiček, tak proti směru. 

Rubik's Rings; Zdroj: jaapsch.net
Před zamícháním kuliček
Dělej! Začátek hry

Zatímco v originálním hlavolamu je 34 kuliček, tady jich máme 22 a musíme je seřadit do trochu jiného vzoru, který po celou dobu vidíme v levé části obrazovky. Hra se ovládá klávesami "Z" a "X" pro otáčení prvního kruhu a "N" a "M" pro otáčení druhého kruhu. Není tu žádné časové omezení, ale je počítán počet tahů, kdy se samozřejmě snažíme dosáhnout co nejnižšího čísla. 

Vítězství !

Verdikt: Musím přiznat, že tento typ hry, tzv. "posunovačka", mě nikdy moc nebavil. V tomto případě hře nepřispívá ani nižší přehlednost a trochu pomalé ovládání. 
Hodnocení: 2/10

2 komentáře:

  1. To má tu historii, že jsem se vždy zajímal o hlavolamy - Rubikovky a další. Jenže Rubikovka tehdy sehnat šla, tohle jsem znal jen z obrázků a opatřit to nešlo - tak jsem si to napsal. Tehdy jsem o assembleru neměl moc ponětí, takže v BASICu, tuším že za zhruba hodinu to bylo hotový. Jsou tam hrozný nesmysly, např. poukování do VIDEORAM, což byl můj tehdejší objev, tak jsem ho hned musel využít, celkem zbytečně.
    Jinak tahle zmenšená verze vychází z knížky Matematické hlavolamy od J. Tůmy, edice mladých matematiků, 1988. Zájemci najdou na uložto.

    OdpovědětVymazat