pátek 24. května 2019

Hra 324: Na Rozkaz Krále (1989)


Na Rozkaz Krále
Vývojář: Jiřina & Zdeněk Pokorný
Vydavatel: JZ Ponych
Vydáno 1989 pro ZX Spectrum
Žánr: Textová adventura
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

V roce 1989 dala Ljuba Štíplová dohromady první český gamebook nazvaný Na rozkaz krále a na jeho základě vznikla tato textovka. Tu vytvořili manželé Pokorní a podle informací, které získal Solaris, hru zdigitalizoval a na webu uvolnil jejich syn - ten také prozradil, že otec byl řidič autobusu a matka žena v domácnosti, čili na dva lidi bez technického vzdělání jde o pozoruhodný počin.

Mimochodem, Radovan Kováč v roce 2009 téměř nesehnatelnou papírovou podobu gamebooku převedl do Flashe, čili si ho můžeme prohlédnout i dnes. Ke stažení je zde a spustit se dá jednoduše třeba v IE. Doplnění - v komentářích článku naleznete i odkaz na PDF verzi. 

Úvod
Jménem krále
Začátek hry

Příběh hry sleduje osudy statečného mladého rytíře, jemuž jednoho dne posel doručí rozkaz od krále. Tomu dělají vrásky zvěsti o hradu rytíře Romualda, kde se prý dějí zvláštní věci. Mimo jiné se tam údajně razí falešné mince a občas tam mizí lidé. Na nás je se tam vydat a záhadě přijít na kloub.

Hra je tedy v podstatě interaktivní příběh, kdy pomocí kláves "a", "b", "c", "d" volíme vždy z (maximálně čtyř) možností, jak pokračovat. Bohužel na rozdíl od gamebooku jsou texty na mnoha místech značně ořezané a to dost snižuje pochopitelnost příběhu. Zároveň se tady také nehází kostkami a můžeme si prostě zvolit, jakou volbu chceme. 

Původní papírový gamebook ...
... a to stejné místo ve hře
První obraz nalezen

Cílem ve hře je nejprve najít u ostatních pomoc, dostat se do hradu a ten prohledat. Někde se totiž nacházejí tři obrazy s hodinami, které ukazují určitý čas a na nás je najít alespoň dva z nich a poté časy dosadit do vzorce. Výsledek (správné jsou tři varianty) poté na určitém místě zadáme a budeme schopni se dostat dál a s Romualdem se vypořádat.

Na obrazovce, která následuje zadání výsledku rovnice, se nachází bug, kdy hra změní volbu znamenající úspěšné pokračování podle toho, jaký výsledek ze tří možností hráč zadal. V gamebooku je přitom správně pouze volba b).

Výpočet vzorce a zadání výsledku
Na tomto místě se vyskytuje bug
Mapa (ke stažení zde)

POSTUP HROU
A, B, B, B, A, A, D, A, A, B (první obraz = 2 hodiny), A, 0, C, A, A, B (druhý obraz = 3 hodiny), A, 0, A, A, A, B, B (třetí obraz = 4 hodiny), A.

Zadat jednu z možnosti (39, 46, 53), v případě 39 dále B, v případě 46 dále A, A, v případě 53 dále C, A.

A, A, A, A, A, A, A
KONEC POSTUPU HROU

Je čas si vyřídit účty s Romualdem
Mám padla
Vítězství !

Verdikt: Zajímavý pokus o předělání prvního českého gamebooku na počítače. Bohužel jsou texty dost ořezané a příběh jsem plně pochopil až po projití původní papírové verze.
Hodnocení: 3/10

11 komentářů:

  1. Nebolo by od veci prerobiť to SWF do niečoho iného. Čoskoro sa Flash nebude dať na ničom prehrať.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mimo internetový prohlížeč bude flash fungovat i po skončení updatů.

      Vymazat
  2. https://ulozto.cz/file/VI2FIihhCglC/na-rozkaz-krale-v2-swf

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, pokud bude mít někdo zájem, upravil jsem to do interaktivního PDF. Pošlete mi e-mail a rád vám výsledek zašlu. Není to dokonalé, ale je to funkční.
    Radovan Kováč - radovankovac@volny.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná by bylo fajn dát to na uloz.to

      Vymazat
    2. Mám trochu strach oficiálně sdílet díla, která nejsou komplet mojí tvorbou. Autorská práva leckdy překvapí. Pravděpodobně je můj strach zbytečný, asi bych v té záplavě filmů a jiných příspěvků zapadnul. Ale myslím, že kdo hledá najde a jen takový nadšenec si zaslouží upravenou verzi, kterou rád zašlu :-)
      Radovan

      Vymazat
  4. Ahoj,
    elektronickou PDF verzi jsem ještě vylepšil. Teď už je to skoro dokonalé :-)
    Stahujte zde:
    https://www.dropbox.com/s/n9hdlm71f96efja/na_rozkaz_krale_2021_v3-01_medium.pdf?dl=0
    Radovan Kováč

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úžasné, díky moc. Náhodou, game book Kosmická hlídka (také od LŠ) nemáte? Že byste nám ho třeba jednou taky převedl....

      Vymazat
    2. Bomba, díky moc.

      Vymazat