neděle 24. prosince 2017

Hra 149: Stripped (1987)


Stripped
Vývojář: Miroslav Urda
Vydavatel: Miroslav Urda
Vydáno 1987 pro MAŤOPMD 85
Žánr: Arkáda
Počet hráčů: 1
Stav: Dokončeno

Je na čase představit si další počítač, na kterém se u nás v 80. letech dalo hrát. Jmenuje se Maťo a vznikl v roce 1987 v Bánské Bystrici. Podepsaní jsou pod ním pánové Ivan Urda a Štefan Ševčík. Cílem bylo dát dohromady něco z tuzemských součástek s přijatelnou cenou (3000 Kčs). Hardwarově se podobal nejvíce počítači PMD 85, avšak kvůli pár modifikacím s ním nebyl kompatibilní. 

Většina her pro Maťa je datována od roku 1989, kdy počítač šel do prodeje, ale dvě hry mají na úvodních obrazovkách rok 1987 - již recenzovaná hra Cobra a právě Stripped. Obě hry vyšly současně i na PMD 85.  

Počítač Maťo; Zdroj: wikipedie

Jelikož je hra poměrně krátká, tak jsem se odhodlal dohrát obě verze - jak tu pro Maťa, tak pro PMD 85. A přesvědčil jsem se, že jsou opravdu stejné. Tedy až na úvodní obrazovky, která jsou trochu jiné a verze pro PMDčko má navíc hlavní menu, kde si lze prohlédnout ovládací klávesy a vymazat high score. Tudíž nic zásadního. Proto je budu brát jako jednu hru. 

Úvodní obrazovka ve verzi pro PMD 85
Ve verzi pro PMDčko najdeme i menu. V Maťovi jsme rovnou vrženi do hry
Začátek hry

O co tedy jde v samotné hře? Ujmeme se stíhačky, se kterou musíme šikovně manévrovat, střílet a vyhnout se nepřátelům. Žádnou frenetickou střílečku ale nečekejte, protože na obrazovce může být v jednu chvíli pouze jedna vaše střela. Obtížné na hře je to, že stíhačka neumí letět rovně - neustále klesá a stoupá a nesmí se dostat příliš nízko, ani příliš vysoko a samozřejmě nesmí současně narazit do nepřátel. 

Hra obsahuje několik úrovní, které na sebe plynule navazují a jsou zajímavé svou tématikou. Nejprve se proletíme přes tréningovou oblast, kde se pouze vyhýbáme stromům. Poté už ale střílíme na koule s nápisem "CCCP". Dále proletíme úzkým tunelem (jeskyní) a snažíme se sestřelovat rudé hvězdy, načež se nám postaví UFOuni, kteří už umí i střílet. 

Sbohem, CCCP !
Boj proti rudým hvězdám
Tak takhle jsem si ufouny nepředstavoval

Jediné selhání znamená restart celé hry od začátku, pokud ale vytrváme, můžeme se dostat až na konec hry, kdy je třeba správně přistát na letišti U. S. base. Tím hra končí a hra si zapíše vaše získané skóre, které můžete zvyšovat právě sestřelováním nepřátel.

V horní části obrazovky nalezneme právě aktuální skóre, počet zbývajících životů (na začátku 5), nejvyšší získané skóre, palivo (nikdy mi nedošlo), počet zbývajících střel a "stage", čili v jaké úrovni se zrovna nacházíte. 

Musím zmínit také řadu bugů, na které jsem narazil v obou verzích - střely se různě zasekávají na obrazovce a nemizí, hra se občas bugne tak, že se zastaví a skóre se do nekonečně přičítá, občas jsem do něčeho narazil a nevybouchl. 

Přistání na U. S. base
Vítězství!

Verdikt: Na svou dobu poměrně odvážná střílečka, ve které sestřelujete příslušníky SSSR a snažíte se doletět na americkou základnu. Obtížnost je dobře odstupňovaná, ale hra bohužel obsahuje několik bugů. 
Hodnocení: **/10

Žádné komentáře:

Okomentovat